Smanjuju se akcize na cigarete

Izvor: B92, Beta, 31.Mar.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjuju se akcize na cigarete

Beograd -- Odbor Skupstine za finansije podržao je izmene Zakona o akcizama, kojima se akcize po paklici cigareta vraćaju na 11 dinara i 35 odsto na maloprodajnu cenu.

Državni sekretar Ministarstva finansija Slobodan Ilić je objasnio da je vlada ove izmene predložila po hitnom ostupku, kako bi se povećali budžetski prihodi i smanjila potrošnja nekvalitetnih cigareta.

On je naveo da će ovim izmenama biti aktivirana i prvobitno planirana vladina akcizna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << politka do 2012. godine.

Parlament je u januaru usvojio izmene Zakona o akcizama, ali je amandmanima socijalista izmenjeno vladino rešenje i usvojeno da akciza po paklici cigareta iznosi 8,92 dinara, a proporcionalni deo na maloprodajnu cenu 38 odsto.

Odbor je podržao u načelu i predloge za izmenu Zakona o tržištu hartija od vrednsoti i Zakona o kontroli državne pomoći.

Ilić je objasnio da je Zakon o kontroli državne pomoći jedan od najvažnijih za evropske integracije i za uskladjivanje pravnog okvira sa evropskim.

Cilj tog zakona je da sistem državne pomoći bude transparentniji i da onemogući narušavanje konkurencije i slobodne trgovine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.