Smanjuje se broj valuta: Trenutno ih ima preko sto, a pašće na samo šest! Prvi nestaje dolar

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jan.2020, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjuje se broj valuta: Trenutno ih ima preko sto, a pašće na samo šest! Prvi nestaje dolar

U svetu trenutno postoji više od 100 priznatih valuta

, ali bi taj broj mogao da spadne na pet ili šest u narednih 20 godina, ocenio je brazilski ministar ekonomije Paulo Guedes na Svetskom ekonomskom forumu.

Evropske države su pre 20 godina uvele zajedničku valutu, omogućavajući tako ljudima iz, na primer, Francuske da putuju u Nemačku bez potrebe za promenom gotovine.To bi moglo da se ponovi u drugim delovima sveta u budućnosti, pod uslovom da se politički >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ili ekonomski usklade, rekao je Guedes.

- Ako uzmete u obzir političku dimenziju i ekonomsku dimenziju, za 20 ili 30 godina imali bismo pet, šest valuta - dodao je.

U ovom trenutku američki dolar se smatra sigurnom valutom, što znači da njegova vrednost raste u vreme krize. Iz razloga stabilnosti i trgovine, razne su zemlje odlučile da vežu svoju valutu upravo za američki dolar. Međutim, u vreme nestabilnosti američkog dolara, to bi moglo naštetiti tim zemljama.

Razvoj zajedničkih valuta u različitim zemljama mogao bi da pomogne tim ekonomijama da smanje svoju zavisnost od američkog dolara. U tom slučaju alternativa bi bila evro, druga "kontinentalna valuta", područje kojim dominira dolar, a Kina bi imala svoju valutu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.