Izvor: Politika, 12.Sep.2011, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šoškić: Inflacija će i dalje padati

"Na pad inflacije uticaće usporavanje rasta cena hrane, niska agregatna tražnja i stabilnost cena koje se slobodno formiraju, dok rizici da se ne ostvare te prognoze zavise od međunarodnog okruženja, fiskalne politike i cena hrane", rekao je guverner NBS na konferenciji za novinare

BEOGRAD – Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić izjavio je danas da očekuje da će inflacija u Srbiji do kraja godine nastaviti da pada i da će u prvom polugodištu iduće godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << biti u predviđenim granicama.

On je naveo da u avgustu nije bilo rasta potrošackih cena, nakon što je u junu i julu došlo do pada mesečne inflacije. Na kraju avgusta međugodišnja inflacija iznosila je 10,5 odsto.

Prema ranijim projekcijama NBS, inflacija u 2011. godini trebalo bi da bude u granicama od tri do šest odsto, a da u 2012. godini iznosi od 2,5 do 5,5 procenata.

Šoškić je rekao da su procene centralne banke da će u trećem tromesečju ove godine rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) biti 0,6 odsto zahvaljujući boljim rezultatima u oblasti poljoprivrede i saobraćaja.

Prognoza centralne banke je, prema njegovim rečima, da rast BDP-a u 2011. godini neće iznositi tri odsto, kako je ranije bilo procenjeno, već 2,5 procenta, pre svega zbog pada domaće i regionalne tražnje.

"Rast BDP-a zasnivaće se na očekivanom rastu privatnih investicija i neto izvoza, dok će finalana potrošnja imati negativan doprinos", rekao je Šoškić.

Guverner je istakao da je u julu učešće problematičnih kredita iznosilo 18,4 odsto u ukupnim kreditima, od čega su problamatični zajmovi stanovništu imali udeo od 8,2 odsto, a privredi 22,1 odsto.

Domaća valuta je, kako je rekao Šoškić, u avgustu ojačala za 0,5 odsto u odnosu na evro, na šta je uticao pojačan priliv stranih direktnih investicija, uprkos rastu premije rizika zemlje.

Devizne rezerve NBS na kraju avgusta su iznosile 10,4 milijarde evra i dovoljne su za pokriće sedmomesečnog uvoza roba i usluga.

Šoškić je podsetio da je Izvršni odbor NBS doneo odluku, koja će se primenjivati od 5. decembra, o novom načinu obračuna efektivne kamatne stope, kako bi uključivala sve troškove koje ima korisnik kredita ili finansijskog lizinga.

Ta stopa će, kako je objasnio guverner, u slučaju pojedinih kredita biti veća od dosadašnje, što neće uticati na promenu iznosa otplate zajma. Banke koje na položeni depozit plaćaju veću kamatu moći će da prikazu i relativno nižu efektivnu kamatnu stopu, što će doprinositi konkurenciji među bankama.

Komentarišući predloge da NBS smanji obaveznu rezervu banaka, kako bi se stvorili uslovi za povoljnije kreditiranje privrede, Šoškić je rekao da je centralna banka to već omogućila.

On je istakao da je NBS preko obaveznih rezervi utiče na smanjene valutnog rizika i podsticanje dugoročnog kreditiranja, kao i odobravanja zajmova u dinarima.

Centralna banka, kako je dodao, ne želi da obaveznim rezervama podstiče finansiranje u bankarskom sistemu koje bi doprinosilo valutnom riziku ili kratkoričnim pozajmicama koje bi potencijalno bile rizik u situaciji povlačenja kapitala iz Srbije ili regiona.

Guverner je rekao da je smanjenje potencijalnih rizika na finansijskom trižištu važno i zbog namere države da se zadužuju na inostranom tržištu izdavanjem hartija od vrednosti u evrima i dinarima.

Uslovi zaduživanja, kako je dodao, utvrdiće se u razgovorima predstavnika ministarstva finansija Srbije i potencijalnih kupaca tih hartija od vrednosti.

Beta

objavljeno: 12.09.2011

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šoškić: Inflacija će padati

Izvor: B92, 12.Sep.2011

Beograd -- Inflacija u Srbiji nastaviće da opada do kraja godine i naći će se u granicama cilja u prvom polugodištu sledeće godine, kaže guverner Dejan Šoškić...Šoškić je istakao da će ključni faktori koji će uticati na smanjenje inflacije biti usporen rast cena hrane, niska tražnja i...

Nastavak na B92...

Smanjiti obavezne rezerve dugoročnim izvorima u dinarima

Izvor: EMportal, 12.Sep.2011

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je danas da centralna banka vodi politiku obaveznih rezervi tako da usmeri banke da se radi plaćanja manjih obaveznih rezervi, finansiraju dugoročno i što je više moguće bez unošenja valutnog rizika u finansijski sistem Srbije.

Nastavak na EMportal...

Smanjiti obavezne rezerve dugoročnim izvorima u dinarima

Izvor: Capital.ba, 12.Sep.2011

BEOGRAD, Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je danas da centralna banka vodi politiku obaveznih rezervi tako da usmjeri banke da se radi plaćanja manjih obaveznih rezervi, finansiraju dugoročno i što je više moguće bez unošenja valutnog rizika u finansijski sistem Srbije. 'Mi...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.