Smanjene devizne rezerve NBS

Izvor: B92, 07.Mar.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjene devizne rezerve NBS

Beograd -- Devizne rezerve NBS u februaru su smanjene za 122,2 miliona evra i iznosile su 9,7 milijardi evra, odnosno 14,7 milijardi dolara.

Pokrivenost novčane mase deviznim rezervama Narodne banke Srbije je 335 odsto

Zajedno sa deviznim rezervama banaka, koje su iznosile 791,1 milion evra, ukupne devizne rezerve Srbije su na kraju februara bile 10,5 milijardi evra (15,9 milijardi dolara), saopštila je danas centralna banka.

Najveći uticaj na smanjenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << deviznih rezervi NBS u februaru imala je prodaja 129 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu, na kojem je centralna banka intervenisala svakodnevno.

"Na kretanja na međubankarskom deviznom tržištu u februaru su prvenstveno uticali politički faktori, zbog kojih su banke vrlo oprezno i suzdržano otvarale svoje devizne pozicije", navela je NBS.

Banke su kupovinu, odnosno prodaju deviza, obavljale najvećim delom samo da bi zadovoljile zahteve svojih klijenata, tako da je ukupan obim međubankarske trgovine devizama u februaru iznosio 1,5 milijardi evra.

Centralna banka ističe da je devize prodavala po kursevima koje su odredile banke, što znači da joj cilj nije bio da utiče na nivo kursa, već, pre svega, na povećanje likvidnosti deviznog tržišta.

NBS je iz deviznih rezervi u februaru inostranim kreditorima isplatila 4,9 miliona evra, dok je po osnovu stare devizne štednje isplaćeno dva miliona evra.

Najznačajniji prilivi u toku prošlog meseca ostvareni su od neto otkupa deviza u iznosu od 39,6 miliona evra, što je u odnosu na prethodni mesec manje za 23,7 miliona evra.

U februaru je dinar nominalno oslabio u odnosu na evro za 0,8 odsto, dok se zvanični srednji kurs u februaru kretao u rasponu od 81,44 do 83,83 dinara za jedan evro.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.