Smanjen deficit u trgovini sa Hrvatskom i Slovenijom

Izvor: S media, 10.Avg.2010, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjen deficit u trgovini sa Hrvatskom i Slovenijom

Deficit Srbije u spoljnotrgovinskoj razmeni sa Slovenijom u prvoj polovini godine iznosio je 18,6 miliona dolara i bio je tri puta manji nego u isto vreme lane, a smanjen je i deficit sa Hrvatskom, saopštila je danas Privreda komora Srbije (PKS).

Ukupna polugodišnja robna razmena Srbije i Slovenije iznosila je 411,1 milion dolara i bila je veća za 15,5 odsto nego u isto vreme lane, dok je razmena sa Hrvatskom, od 297,6 miliona dolara, uvećana za četiri odsto, navodi se u saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Biroa za regionalnu saradnju PKS.

Polugodišnji izvoz iz Srbije u Sloveniju iznosio je 196,2 miliona dolara, što je za 32,6 odsto više nego u istom period 2009. godine, kada je srpski izvoz dostigao 148 miliona dolara.

Istovremeno, u Srbiju je iz Slovenije tokom prvih šest meseci 2010. uvezena roba za 214,8 miliona dolara, što je za 3,4 odsto više nego u isto vreme lane, kada je uvoz bio vredan 207,7 miliona dolara.

Najzastupljeniji proizvodi u srpskom izvozu u Sloveniju su bili suncokretovo ulje, delovi za sedišta, pribor za motorna vozila, materijal za obuću od kože, električna energija, proizvodi od legure aluminijuma, dok je su najviše uvoženi lekovi, mašine za pranje, novinska hartija, delovi uredjaja za hladjenje i zamrzavanje, razni delovi za mašine, hartija i karton.

U ukupnom srpskom izvozu u 2009. godini Slovenija je zauzimala šesto, a u uvozu osmo mesto.

Deficit Srbije u spoljnotrgovinskoj razmeni sa Hrvatskom u prvoj polovini ove godine bio je 34,5 miliona dolara, a prošle godine u isto vreme iznosio je 38,1 milion,

Izvoz u Hrvatsku u prvoj polovini ove godine iznosio je 131,5 miliona dolara, odnosno 6,2 odsto više nego u istom periodu prošle godine, dok je uvoz iz Hrvatske povećan za 2,5 odsto za isti period i iznosio je 166 miliona dolara.

Najzastupljeniji proizvodi u izvozu iz Srbije u Hrvatsku u prvom polugodištu bili su hartija, karton, avioni i ostali vazduhoplovi, suncokretov ulje, delovi za motore, dok su uvozu dominirala ulja za preradu, polietilen, staklene boce, tečni propan, prehrambeniproizvodi, električna energija.

Kao spoljnotrgovinski partner u ukupnom srpskom izvozu u 2009. godini Hrvatska je zauzimala deseto, a u uvozu jedanaesto mesto.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Manji deficit u trgovini sa Hrvatskom i Slovenijom

Izvor: Capital.ba, 10.Avg.2010

BEOGRAD, Deficit Srbije u spoljnotrgovinskoj razmjeni sa Slovenijom u prvoj polovini godine iznosio je 18,6 miliona dolara i bio je tri puta manji nego u isto vrijeme 2009, a smanjen je i deficit sa Hrvatskom, saopštila je danas Privreda komora Srbije (PKS). Ukupna polugodišnja robna razmjena Srbije...

Nastavak na Capital.ba...

Američki trgovinski deficit u junu dosegnuo 49,9 milijardi dolara

Izvor: Capital.ba, 11.Avg.2010, 16:33

VAŠINGTON, Američki trgovinski deficit povećao se u junu za iznenađujuće velikih 18,8 odsto zbog snažnog rasta uvoza potrošačkih dobara iz Kine i drugih zemalja, dok je izvoz iz SAD-a smanjen. Mjesečni trgovinski deficit dosegnuo je 49,9 milijardi dolara i najveći je od oktobra 2008. godine,...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.