Slovenskim umirovljenicima idući mjesec povišica od 0,4 posto

Izvor: SEEbiz.eu, 29.Sep.2016, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenskim umirovljenicima idući mjesec povišica od 0,4 posto

LJUBLJANA - Slovenska vlada odobrila je u četvrtak na svojoj redovnoj sjednici izvanredno usklađivanje mirovina koje će se od idućeg mjeseca povećati za 0,4 posto, potvrdila je novinarima ministarica za rad Anja Kopač Mrak.

Prema planu vlade, veća sredstva za povećanje mirovina osigurat će se iz dodatnih prihoda zavoda za mirovinsko osiguranje, a riječ je o dvadeset milijuna eura.

Plaće u javnom sektoru, mirovine i socijalni dodaci u Sloveniji su zbog štednje >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << i uravnoteženja javnih troškova zamrznute od 2012. godine. Moguća su samo izvanredna usklađivanja, u ovisnosti od gospodarskih rezultata.

Vlada je izvanredno povećanje mirovina odobrila temeljem statističkih podataka po kojima je BDP Slovenije u 2014. godini porastao za 3,1 posto, a prošle godine za još 2,3 posto.

Državni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje početkom godine je za usklađivanje mirovina u ovoj godini predviđao 0,7 posto, s time da bi već iduće godine, na temelju očekivanog rasta BDP-a, bilo uvedeno redovno povećanje za 1,4 posto jer se smatra da sve odredbe iz interventnog zakona o stabilizaciji javnih financija više nisu potrebne.

Za iduću godinu zavod za mirovinsko osiguranje predviđa prihode i rashode od oko 5,2 milijardi eura, s time da se sredstva koja nedostaju za podmirivanje mirovina nadoknađuju sredstvima iz državnog proračuna te prihodom od oko 50 milijuna eura iz Kapitalske družbe (KAD), paradržavnog fonda s vlastitim portfeljom kvalitetnih dionica.

KAD bi se uskoro, kako je najavio predsjednik Stranke umirovljenika (DESUS) i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, trebao transformirati u Fond za demografsku stabilnost. Iz njega bi se alimentirale mirovine za dolazeće generacije mirovinskih osiguranika, one koje još rade i izdvajaju u mirovinske fondove.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.