Slovenski BDP skočio 6 posto u zadnjem kvartalu 2017.

Izvor: SEEbiz.eu, 28.Feb.2018, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenski BDP skočio 6 posto u zadnjem kvartalu 2017.

LJUBLJANA - Slovenski bruto domaći proizvod (BDP) u zadnjem lanjskom tromjesečju realno je porastao za 6 posto, pa je tako u cijeloj 2017. ojačao za 5 posto, objavio je u srijedu slovenski državni statistički ured.

U zadnjem lanjskom tromjesečju desezonirani BDP porastao je za 2 posto u odnosu na treće tromjesečje, dok je u odnosu na zadnje tromjesečje 2016. bio veći za 6,2 posto.

Usporedbe radi, u 2016. stopa rasta slovenskog BDP-a bila je 3,1 posto.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu <<
Stopa gospodarskog rasta Slovenije u cijeloj 2017. godini od 5 posto bila je najveća od početka oporavka nakon ekonomske krize te dvostruko veća od prosječnog rasta u EU-u i eurozoni.

U EU je u posljednjem lanjskom tromjesečju prosječan rast BDP-a na kvartalnoj razini iznosio 0,6, a na godišnjoj za 2,6 posto.

Izražena u tekućim cijenama, vrijednost slovenskog BDP-a lani je dosegnula 43,3 milijarde eura, što je 7,1 posto više nego u 2016., a realno već spomenutih 5 posto.

Za ovu godinu analitičari očekuju nešto umjereniji rast slovenskog gospodarstva, od oko 4 posto.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.