Slovenija upozorava: Ako se raspadne Šengen...

Izvor: B92, 24.Jan.2016, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija upozorava: Ako se raspadne Šengen...

Ljubljana -- Privredna komora Slovenije upozorila je da bi uvođenje unutrašnjih granica na području primene Šengenskog sporazuma donelo troškove privredi.

Ukoliko bi svaki teretni automobil za prelazak granice čekao samo sat više, za slovenačku privredu bi to predstavljalo dodatne godišnje troškove od osam miliona evra, procenili su analitiči Privredne komore Slovenije.

Oni su izračunali da bi, ako svaki deseti Austrijanac i Italijan odluči da zbog dužeg >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vremena za prelazak granice ne poseti Sloveniju, gubitak za slovenački turizam bio veći od 55 miliona evra godišnje.

"Za slovenačku privredu važno je da država podrži sva rešenja na evropskom nivou koja jačaju bezbednost na spoljnim granicama i štite interese privrede na unutrašnjim granicama", istakla je slovenačka Privredna komora.

Kako je navela Priedna komora, slobodan protok roba i usluga odnosno nesmetan i brz pristup unutar evropskih tržišta ključan je za slovenačku privredu, jer je tri četvrtne izvoza ostvareno sa državama članicama Evropske unije.

Izvoz roba i usluga čini 78 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) Slovenije, a uvoz 69,5 odsto

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.