Slovenija traži Dragomira Grujovića zbog ratnog zločina

Izvor: SEEbiz.eu, 26.Maj.2015, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija traži Dragomira Grujovića zbog ratnog zločina

LJUBLJANA - Protiv umirovljenog kapetana Vojske Srbije Dragomira Grujovića, ovih dana u Sloveniji podignuta je optužnica za ratni zločin i pokušaj ubojstva.

Grujović je optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i za pokušaj ubojstva pretpostavljenog časnika tadašnje JNA, Slovenca koji je u ratu za Sloveniju prilikom raspada Jugoslavije prešao na stranu tadašnje teritorijalne obrane.

Sve se dogodilo u velikom skladištu eksplozivnih sredstava u >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Mokronogu kraj Novog Mesta 29. lipnja 1991., kad je Grujović, tada niži oficir JNA, spriječio da se taj objekt preda teritorijalnoj obrani, a zapovjednika skladišta i svojeg pretpostavljenog Branimira Furlana, danas brigadira slovenske vojske na privremenoj dužnosti u stožeru NATO saveza, pokušao ubiti. Na Furlana je tri puta pucao iz vatrenog oružja u pokušaju da spriječi predaju skladišta, odnosno prijelaz na drugu stranu po pozivu tadašnjeg slovenskog predsjednika Milana Kučana. Grujović je nakon toga preuzeo zapovjedništvo nad objektom i 60-ak ročnika, a teritorijalnoj obrani Slovenije zaprijetio da će "pola Slovenije dići u zrak" eksplozijom 7 milijuna litara goriva ako mu se približe, zbog čega je šira okolica morala biti evakuirana.

Grujović se najprije začudio da su slovenske vlasti, kojima je sve ove godine bio nedostupan, uspjele doći do njegove adrese, a onda je slovenskom sudu uputio odgovor u kojemu se pozvao na ugovor dviju država o pravnoj pomoći. Ujedno je zatražio da mu se optužnica prevede na materinji jezik jer slovenski, kako navodi, ne razumije, pa se o predmetu ne može izjasniti.

Slovenski sud uvažio je optužnicu kojom se Grujović tereti za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i za pokušaj ubojstva, prema kaznenom zakonu bivše SFRJ koji je bio na snazi u spomenuto vrijeme.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.