Slovenija ne može da vrati štednju

Izvor: B92, 07.Nov.2012, 19:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija ne može da vrati štednju

Ljubljana -- Predsednik slovenačke vlade Janez Janša kaže da Slovenija ne može da vrati bivšim štedišama Ljubljanske banke novac koji nije dobila.

On je najavio mogućnost žalbe na presudu Evropskog suda za ljudska prava o odgovornosti Slovenije za staru deviznu štednju štediša Ljubljanske banke izvan Slovenije.

"Presudu Evropskog suda za ljudska prava proučavamo i kad donesemo pravnu procenu biće jasno hoće li Slovenija uložiti žalbu, odnosno na koji će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << način to učiniti", rekao je Janša u Mariboru.

On je izrazio uverenje da će se presuda, kojom je Slovenija proglašena odgovornom za isplatu deviznih ušteda dvoje štediša iz BiH, promeniti u žalbenom postupku koji bi po njegovom mišljenju mogao biti presedan i za ostale slične slučajeve, prenela je hrvatska novinska agencija Hina.

"Nije moguće od nekoga zahtevati da vrati nešto što nije dobio",rekao je Janša.

Presuda koju je sud u Strazburu objavio juče postaće pravosnažna ako se na nju u naredna tri mjeseca ne žali ni jedna strana.

Žalbu Slovenije je još juče najavio slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec, ukazujući da se ta presuda ne odnosi na pregovore o štednji u Ljubljanskoj banci Zagreb, koja je već prenešena u hrvatski javni dug, o čemu kompromisni predlog traže stručnjaci za to pitanje dve države, Zdravko Rogić i France Arhar.

Sudija Evropskog suda za ljudska prava iz Slovenije Boštjan Zupančič, koji je glasao protiv presude, u svom odvojenom mišljenju je uz presudu predočio da ona može poslati pogrešan signal Hrvatskoj, koja sa Slovenijom pregovara o problemu štediša Ljubljanske banke Zagreb.

Osim toga, izrazio je protivljenje logici presude koja ne uzima u obzir teritorijalno načelo pri preuzimanju obaveza pri sukcesiji država bivše Jugoslavije.

O opravdanosti slovenačke žalbe na presudu najpre bi odlučivalo veće od pet sudija Evropskog suda za ljudska prava, a u slučaju da je ocene opravdanom, o tom predmetu bi ponovno odlučivalo veliko sedamnaestočlano veće tog suda u Strazburu.

Evropski sud za ljudska prava presudio je u predmetu troje državljana BiH (Ališić, Sadžak i Šahdanović protiv BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Makedonije), koji su pokrenuli postupak tražeći da taj evropski sud utvrdi odgovornost tuženih država za neisplaćivanje stare devizne štednje u filijalama Ljubljanske banke Sarajevo i Invest banke Tuzla dugi niz godina.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Janša: Slovenija ne može štedišama Ljubljanske banke vratiti novac

Izvor: SEEbiz.eu, 07.Nov.2012

LJUBLJANA - "Nije moguće od nekoga zahtijevati da vrati nešto što nije dobio", rekao je Janša.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Janša: Pare nemamo

Izvor: Akter, 07.Nov.2012

Predsednik slovenačke vlade Janez Janša kaže da Slovenija ne može da vrati bivšim štedišama Ljubljanske banke novac koji nije dobila

Nastavak na Akter...

Janša: Slovenija ne može da vrati novac štedišama

Izvor: Blic, 08.Nov.2012, 00:32

Predsednik slovenačke vlade Janez Janša izjavio je danas da Slovenija ne može da vrati bivšim štedišama Ljubljanske banke novac koji nije dobila i najavio mogućnost žalbe na presudu Evropskog suda za ljudska prava o odgovornosti Slovenije za staru deviznu štednju štediša Ljubljanske banke...

Nastavak na Blic...

Slovenija ne može da vrati novac štedišama

Izvor: Studio B, 08.Nov.2012

Premijer Slovenije Janez Janša izjavio je da ta država ne može da vrati bivšim štedišama Ljubljanske banke novac i najavio mogućnost žalbe na presudu Evropskog suda za ljudska prava..."Presudu Evropskog suda za ljudska prava proučavamo i kad donesemo pravnu procenu biće jasno hoće li Slovenija...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.