Slovenija izašla iz recesije

Izvor: B92, Beta, 01.Sep.2009, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija izašla iz recesije

Ljubljana -- BDP Slovenije realno je veći za 0,7 odsto u drugom tromesečju ove godine u odnosu na prethodno tromesečje, što ukazuje na okončanje recesije.

Bruto društveni proizvod (BDP) u Sloveniji je, međutim, u drugom tromesečju ove godine u odnosu na isti period lane manji za 9,3 odsto, saopštio je državni statistički zavod.

Posle dva uzastopna kvartala negativnog rasta recesijska kretanja u Sloveniji su se u drugom kvartalu ove godine zaustavila, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a pozitivni rezultati u drugom tromesečju posledica su uticaja sezone i povećanog broja radnih dana, navode statističari.

Za prvih šest meseci 2009. BDP bio je, kako se ističe, za 8,8 odsto niži nego u istom periodu prošle godine.

Slično kao na početku godine najviše su se realno smanjile bruto investicije, koje su u drugom kvartalu ove godine bile za 36,7 odsto niže nego u drugom kvartalu 2008. godine.

Ponovo su jako opali i izvoz i uvoz. Izvoz je tokom pomenutog perioda u odnosu na godinu pre bio niži za 21,3 odsto, a uvoz za 24,8 odsto.

Inflacija u Sloveniji stagnira

Cene životnih namirnica u Sloveniji u avgustu su ostale nepromenjene, kako u poređenju sa julom, tako i u odnosu na avgust prošle godine.

Rast cena od početka januar do kraja avgusta iznosi 1,4 odsto (u istom razdoblju prošle godien 3,5 procenata). Usluge su poskupele za 0,5 odsto, dok je roba bila jeftinija za 0,1 procenata.

Pad cena u avgustu zabeležen je u sektoru zdravlja (-1 odsto), kod hrane i bezalkoholnih pića (-0,8 procenata), odeće i obuće (-0,4 odsto) i u sektoru komunikacija (-0,1 odsto).

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.