Slovencima čaša dopola prazna

Izvor: B92, 15.Jun.2015, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovencima "čaša dopola prazna"

Skoro polovina Slovenaca i dalje smatra da je privredna "čaša dopola prazna", iako je BDP u porastu, pokazala je anketa koju je sproveo slovenački dnevnik Delo.

Najveći optimizam u pogledu ekonomije izrazili su mladi od 18 do 25 godina starosti, fakultetski obrazovani građani i oni iz urbanih sredina, navodi Delo, a prenosi agencija STA.

Ukupno 38 odsto ispitanika smatra da su privredni rast podstakle isključivo kompanije koje su se prilagodile krizi, dok 31 odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njih veruje da su za oporavak BDP-a zaslužni ekonomska krtetanja u EU i svetu.

S druge strane, svega 13 odsto anketiranih smatra da je oporavak rezultat kombinacije vladinih mera i prilagođavanja kompanija, a pet odsto njih navodi da je vlada zaslužna za jačanje privrede.

Oko 40 odsto ispitanika veruje da će ekonomija prolaziti kroz periode jačanja i slabljenja u budućnosti, a 30 odsto ih je sigurno da će ekonomski rast biti stabilan. Manji deo anketiranih (19 odsto) smatra da će privreda ponovo potonuti.

Rast plata u svetlu jačanja BDP-a očekuje 70 odsto građana, a dva od tri ispitanika navode da će biti obazriviji pri trošenju novca u narednih godinu dana. Svega dva odsto anketiranih namerava da zatraži kredit za kupovinu skupih proizvoda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.