Izvor: B92, 26.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenački privrednici u Beogradu

Beograd -- Slovenija je jedan od glavnih poslovnih partnera Srbije, što dokazuje i ukupna trgovinska razmena, kaže ministar Parivodić.

Ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom rekao je da je razmena u 2004. iznosila oko 500 miliona dolara, a da su privrednici iz Slovenije od demokratskih promena 2000. godine uložili oko 500 miliona evra u Srbiju. Ministar privrede Slovenije Andrej Vizjak je kazao da je jedan od ciljeva posete slovenačke delegacije Beogradu poboljšanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << inače tradicionalno dobre saradnje dve zemlje.

"Samo u toku ove godine, ulaganja iz Slovenije iznose oko 150 miliona evra, a slovenački partneri su potrvrdili da praktično nema ni jedne investicije koja nija uspela", kazao je Parivodić na sastanku sa slovenačkom delegacijom, koju predvodi ministar privrede Slovenije Andrej Vizjak.

Prema njegovim rečima, izvoz iz Srbije u Sloveniju za prvih šest meseci ove godine je za 53 odsto veći nego u istom preriodu prošle godine i to je vrlo dobar signal uravnoteženja trgovinske razmene.

Srbija je u 2004. godini sa Slovenijom imala trgovinski deficit od oko 60 odsto, a u prvoj polovini ove godine deficit iznosi samo 15 odsto, kazao je Parivodić i izazio očekivanje da će slovenačko tržište biti otvoreno za ulaganja privrednika iz Srbije.

Vizjak je rekao da se trgovinska razmena Srbije i Slovenije iz godine u godinu povećava i postepeno uvodi u ravnotežu i dodao da je za dalje poboljšanje potrebno da države učine više na ukljanjanju carinskih i necarinskih barijera. "Slovenija podržava Srbiju i Crnu Goru u naporima da se uključi u međunarodne organizacije, kako evropske tako i svetske", kazao je Vizjak.

Ministar privrede Slovenije kaže da u Srbiji trenutno posluje oko 400 preduzeća u kojima je prisutan slovenački kapital. "U tim preduzećima slovenački kapital je prisutan u vidu neposrednog ulaganja, učešća u privatizaciji, kupovini preduzeća u stečaju, ili je reč o zajedničkkom preduzeću", kazao je Vizjak na sastanku Slovenačkog poslovnog kluba.

Labus: Trend uravnoteženja razmene

Potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus izjavio je, posle sastanka sa ministrom privrede Slovenije, da je obim trgovinske razmene dve zemlje značajno porastao i da postoji trend uravnoteženja.

U saopštenju kabineta potpredsednika vlade navodi se da je Labus rekao da je porastu izvoza Srbije značajno doprinelo uvođenje poreza na dodatu vrednost, kao i stvaranje novog restrukturisanog privatnog sektora, koji je izvozno orijentisan.

Ministar privrede Slovenije je ukazao na mogućnost intenzivnije saradnje dve zemlje u oblasti energetike, turizma i trgovine. Vizjak je naglasio da je Slovenija saglasna sa projektom izgradnje naftovoda Konstanca-Trst i razvojem regionalnog tržišta električne energije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.