Izvor: Politika, 22.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenački Telekom pobedio na Kosmetu

"Kosmoselu" čiji je većinski vlasnik Ekrem Luka nije na vreme uplatio novac pa mu je oduzeta već dodeljena licenca Od našeg stalnog dopisnika

Ljubljana, 21. februara – Telekom Slovenije će odmah uplatiti Prištini 75 miliona evra, to je saopštenje koje je danas iznenadilo ovdašnju poslovnu javnost budući da su početkom meseca (6. februara) objavljeni "porazni" rezultati konkursa za drugog operatera mobilne telefonije na Kosovu na kome slovenačka državna firma >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << – nije pobedila. Naprotiv, tada je vest glasila "Telekom propao na Kosovu", jer niko nije očekivao da bi slovenački kandidat, za čije interese u Prištini lobira nekadašnji prvi Brozov omladinac Azem Vlasi, i drugi put "izvisio" (jedan od naslova u slovenačkim novinama) u "bitki za Kosovo".

Kako "Politika" saznaje, slovenačkom Telekomu je već dostavljena sva službena dokumentacija namenjena "pobedniku na međunarodnom javnom konkursu", a ovaj neverovatni salto posledica je činjenice da pravi i zvanični pobednik početkom februara zaključenog konkursa, preduzeće "Kosmosel", nije u zahtevanom osmodnevnom roku uplatilo koncesiju u visini od 81 milion evra. Zahvaljujući tome pobednik postaje slovenački Telekom iako je za rečenu koncesiju ponudio šest miliona evra manje, udružen sa "Mobitelom" (najveći slovenački mobilni operater) i firmom-ćerkom iz Prištine "Ipko.net"-om. Trojka je odmah uskočila na mesto "Kosmosela", a kako bi predupredila "dalje komplikacije od strane kosovske agencije za telekomunikacije" – iz istih stopa uplaćeno je obećanih 75 miliona evra, čime potaje "punopravni pobednik". "Razveselila nas je vest o konačnom rezultatu konkursa na Kosovu, to je ogroman uspeh za nas", izjavio je Bojan Dremelj, predsednik uprave slovenačkog Telekoma. Kako saznaje naš list, slovenačkom Telekomu je ovaj ćar pao u naručje jer su "Kosmosel na cedilu pustili Amerikanci", tačnije kompanija "Kompjuter sajans korp." sa kojom je sarađivao bivši partner slovenačkog Telekoma na Kosovu – Ekrem Luka. Navodno su se "Amerikanci predomislili i nisu pristali da plate svoj deo od oko 70 miliona evra". Posle toga je juče u Prištini odbačen predlog jednog od "kosovskih ministara da Luki za dva do tri dana produže rok za uplatu koncesije". Tako je oduzeta licenca već dodeljena "Kosmoselu", čiji je većinski vlasnik pomenuti Ekrem Luka; ortaci u poslu su, pored američke kompanije, bili Lukin "Dukađini" iz Peći i "Kuitesa" iz Prištine. Luka je prema pisanju slovenačkih medija jedan od najbogatijih Albanaca na Kosmetu, a imetak je stekao i zahvaljujući kupovini dela "Mobtela" koji je pokrivao Kosovo od Bogoljuba Karića, posle čega je osnovao "MobiKos", uortačio se sa slovenačkim "Mobitelom" i glatko dobio prvi konkurs za drugog operatera mobilne telefonije 2004, ali je taj konkurs naknadno poništen na zahtev Unmika.

Direktor "kosovskog regulatora" Anton Beriša naglašava da je radost u Ljubljani preuranjena, te da Telekom "nema koncesiju" sve dok u Prištini ne legnu pare na račun, u suprotnom "pobednik će postati austrijski Mobilkom", koji je na konkursu zauzeo treće mesto. Slovenački Telekom, Mobitel i Ipkonet shvatili su pretnju ozbiljno i obavestili javnost da je već dat nalog za uplatu 75 miliona evra "prištinskoj vladi" s današnjim datumom. Brzina je razumljiva i ako se zna da su mediji u Ljubljani koliko juče izveštavali da se "slovenačkom Telekomu osmehuje šansa da otkupi deo u kosovsko-italijansko-američkom konzorcijumu Kosmosel", što je bivšim partnerima iznenada ponudio – Ekrem Luka. Slovenački "Telekom" je ovu naglu ponudu ispravno (pro)cenio kao Lukinu nemogućnost da uplati svotu koju je bio dužan kao pobednik na konkursu, zato su taktičari iz Slovenije pustili da istekne rok predviđen za uplatu i na osnovu tog manevra – samostalno osvojili dugo planirani biznis na Kosovu.

Tu postoji, međutim, još jedna "kvaka 22" koja može da pokvari ovaj unosni posao: "Molkom" Austrija podneo je kosovskoj agenciji za telekomunikacije zahtev za reviziju postupka odnosno konkursa jer prvoplasirani "Kosmosel" ima isto ime kao pre dve godine osnovano deoničarsko društvo koje su Ekrem Luka i slovenački "Mobitel" dalekovido osnovali – odmah posle poništenja prvog konkursa.

Svetlana Vasović-Mekina

[objavljeno: 22.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.