Slovačka traži prijem u zonu evra

Izvor: B92, 07.Apr.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovačka traži prijem u zonu evra

Bratislava -- Slovačka je formalno zatražila da se priključi Evropskoj monetarnoj uniji od 2009. čime bi se zona evra proširila na 16 članica

Slovačka vlada je saopštila da namerava 2009. godine da uvede evro ukoliko se u predstojećem izveštaju Evropske komisije, koji će biti objavljen 7. maja, zaključi da je Slovačka spremna za taj korak.

O zahtevu Slovačke za ulazak u evrozonu upućenom Komisiji u Briselu i Evropskoj centralnoj banci u Frankfurtu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << članice EU je na nedavnom sastanku u Sloveniji obavestio komesar EU za ekonomska i monetarna pitanja Hoakin Almunia i predsednik ECB Žan-Klod Triše.

Mnogi analitičari smatraju da Slovačka, koja je izrasla u novi regionalni centar svetske automobilske industrije, zadovoljava stroge fiskalne i druge kriterijume za učlanjenje u zonu evra, prenela je agencija DPA.

Ekonomija Slovačke je u četvrtom tromesečju prošle godine zabeležila godišnju stopu rasta od 14,3 odsto, po čemu je prednjačila u istočnoj i centralnoj Evropi, a ove godine će se, uprkos nižoj stopi rasta, takođe izdvojiti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.