Slovačka preduzeća ulažu u Srbiju

Izvor: B92, 30.Maj.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovačka preduzeća ulažu u Srbiju

Bratislava/Beograd -- Za slovačka preduzeća najveća prepreka za veća ulaganja i ambicioznije poslovne projekte sa srpskim partnerima nije politička nestabilnost, već neinformisanost.

Glavna prepreka za intenzivniju saradnju je neinformisanoct

Većina slovačkih privrednika ne zna da je Srbija Srbija zahvaljujući reformama već legislativno standardna zemlja, ocenili su slovački organizatori simpozijuma "Privređivanje u Srbiji".

"Politička >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << situacija doduše jeste za poslovne odluke važna, ali nije u Srbiji presudna. Tim pre što su prilike za poslovanje u Srbiji u legislativnmo smislu već postale standardne", rekao je Miroslav Kralik iz slovačke advokatske kancelarije Kralik Partners koja je organizovala skup.

"Zakoni i propisi u Srbiji i pravni okvir poslovanja gotovo da su već prilagođeni normama koje važe u Evropskoj uniji", naglasio je Kralik.

Najveća prepreka po oceni predstavnika 30 slovačkih preduzeća koji su se na jednodnevnom simpozujumu u Bratislavi upoznali sa pravnim, poreskim i računovodstvenim uslovima poslovanja u Srbiji, daljom privatizacijom i olakšicama za strane ulagače, jeste nedovoljna informisanost.

"Glavna prepreka za intenziviranje saradnje je upravo ta neinformisanost o privrednim zbivanjima i pravnim izmenama u Srbiji", naveo je Kralik, a to je bio razlog da se obrati srpskim institucijama i u saradnji sa srpskom Agencijom za strana ulaganja i promociju

izvoza (SIEPA) organizuje simpozijum.

Na simpozijumu je predstavljena i srpska privreda, a, takođe, što je po oceni Kralika vrlo važno i do sada za slovačku privredu neotkriveni region južne Srbije i Slobodna zona Priot.

"Do sada se većina poslovnih aktivnosti usmeravala u Vojvodinu, gde je jedan od mostova i brojna slovačka manjina i u Beograd i nikuda dalje, a danas su naša preduzeća zainteresovale i mogućnosti juga Srbije", kazao je Kralik.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.