Slovačka i dalje u deflaciji

Izvor: B92, 14.Apr.2014, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovačka i dalje u deflaciji

Bratislava -- Slovačka je i u martu ostala u deflaciji, jer su potrošačke cene na godišnjem nivou pale 0,1 odsto, isto kao i u februaru, objavio je slovački statistički ured.

U poređenju sa prethodnim mesecom, cene robe i usluga u martu se nisu promenile, dok su u februaru, u odnosu na mart pale 0,1 odsto, preneli su slovački mediji.

Analitičari su očekivali da potrošačke cene u Slovačkoj u martu neće nastaviti pad.

Tempo inflacije u zemlji usporavan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je duže vreme, a na početku ove godine godišnja stopa inflacije se zaustavila. Na takav razvoj uticala je stagnacija cena energije i usporavanje poskupljenja hrane.

Cene robe i usluga u Slovačkoj u većini praćenih kategorija u martu su, isto kao i u februaru, porasle, ali je taj rast ipak neutralisalo pojeftinjenje ostalih stavki, kao što je stanovanje koje je pojeftinilo 1,1 odsto na godišnjem nivou.

Prehrambeni proizvodi koji imaju veliki udeo u potrošačkoj korpi, u odnosu na prošlu godinu poskupeli su samo 0,6 odsto.

Slovačka centralna banka u poslednjoj prognozi snizila je procenu ovogodišnje inflacije na 0,2 odsto, sa prethodnih 0,6 odsto. Prošle godine potrošačke cene

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Slovačka i dalje u deflaciji

Izvor: Akter, 15.Apr.2014, 00:29

Slovačka je i u martu ostala u deflaciji, jer su potrošačke cene na godišnjem nivou pale 0,1 odsto, isto kao i u februaru, objavio je slovački statistički ured

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.