Slovaci zbog gasa puštaju nuklearku

Izvor: B92, Beta, 08.Jan.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovaci zbog gasa puštaju nuklearku

Bratislava -- Slovački premijer Robert Fico kaže da će, ako se u roku od 48 sati ne obnove isporuke gasa Slovačkoj, pustiti ponovo u pogon staru nuklearku Jaslovske Buhunjice

Slovačkoj je dnevno potrebno 30 miliona kubika, a sada može da obezbedi 23 miliona

"Ako jedino rešenje bude ponovno puštanje u pogon drugog bloka Jaslovskih Bohunjica - koji smo zatvorili 31. decembra 2008. godine - preuzimam na sebe kao premijer svu odgovornost za posledice. I one na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nivou Evropske unije", kazao je Fico.

Šef Evropske komisije Žoze Manuel Barozo na prvo pominjanje da Bugarska i Slovačka koketiraju sa idejom da zbog dramatičnih posledica gasne krize obnove rad svojih starih rizičnih nuklearki, na čije zatvaranje su se obavezale pri ulasku u EU, kazao je da je to za Brisel neprihvatljivo.

Slovačka i Bugarska ostale su potpuno bez ruskog gasa i najviše su ugrožene dramatičnom gasnom krizom od svih članica EU. Uprkos tome na delu je "gorki apsurd" EU da uprkos krizi ne stupa na snagu mehanizam energetske solidarnosti. Za pokretanje tog mehanizma neophodno je da Evropa bude odsečena od 20 odsto ukupnih isporuka gasa a za sada je to svega 19 odsto.

"U EU obaveze poštujemo", poručio je Barozo Sofiji i Bratislavi povodom ideja da obnove rad nuklearki. Sa druge strane, Fico je upozorio da Slovačka poštuje obaveze, ali da "ne može sebi da dozvoli luksuz da Slovaci ostanu i bez struje kada već nemaju gas".

"Ako bude potrebno pustiću Bohunjice bez obzira na to šta bude rekao parlament", najavio je Fico i dodao da je to što se vlada njegovog prethodnika Mikolaša Dzurinde obavezala da nuklearku zatvori bilo besmisleno.

U Češkoj za sada stabilno

U Češkoj kažu da je situacija oko isporuka gasa u toj zemlji stabilizovana, uprkos tome što ga ne dobijaju tranzitnim pravcem preko Ukrajine, već samo severnim putem iz Norveške. Češka gasna kompanija "Česka plinarenska" je postigla dogovor o uslovima za isporuku milion kubnih metara gasa dnevno iz Norveške, iznad već utvrdjene kvote koju dobijaju iz te zemlje.

Slovačka, kojoj je dnevno potrebno 30 miliona kubika, već koristi tu sirovinu isključivo iz svojih skladišta iz kojih, međutim, može da izvuče samo 23 miliona kubika.

Vlada Slovačke je pozvala oko hiljadu firmi u toj zemlji, koje koriste gas, da uvedu restrikcije i time nadomeste dnevni deficit od sedam miliona kubika. To, međutim, za sad nije rezultiralo nekom većom štednjom gasa, saopšteno na sednici vladinog kriznog štaba.

Glasila u Britislavi izveštavaju da je fabrika automobila Kia, u gradu Žilina, zbog nedostatka gasa zaustavila proizvodnju, što je učinjeno i u pogonima "Pežo-Sitroena" u Trnavi. Oba proizvođača autmobila su najavili da će početi sa radom tek kada se normalizuje snabdevanje prirodnim gasom.

I automobilska industrija Folksvagen u Bratislavi je poslala sve zaposlene na kolektivni odmor, a proizvodnju je, takođe, početkom ove nedelje, zaustavio i Suzuki u susednoj Mađarskoj.

Proizvodnju je, osim toga, zaustavila i železara "Ju Es Stil" u slovačkom gradu Košice, a moguće obustavljanje proizvodnje najavio je i jedan od najvećih korisnika gasa u Bratislavi koji snabdeva toplotnom energijom ceo istočni deo glavnog grada Slovačke.

Ukoliko se do petka ne reši situacija sa snabdevanjem Slovačke ruskim gasom biće u Bratislavi proglašen takozvani deveti stepen redukcija zbog čega bi, recimo, trebalo da se isključi grejanje mnogim korisnicima u glavnom gradu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Slovačka razmišlja o puštanju nuklearke u pogon

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Jan.2009

Slovački premijer Robert Fico izjavio je da će, ako u roku od 48 sati ne budu obnovljene isporuke gasa Slovačkoj, pustiti ponovo u pogon staru nuklearku Jaslovske Buhunjice. "Ako jedino rešenje bude ponovno puštanje u pogon drugo ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.