Sledi više od milijardu evra investicija: Evo ko će graditi solarne i vetroelektrane

Izvor: B92, 18.Avg.2023, 10:04

Sledi više od milijardu evra investicija: Evo ko će graditi solarne i vetroelektrane

Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je danas rangu listu aukcija za dodelu tržišnih premija za vetroelektrane i solarne elektrane.

Od ukupnog broja prijavljenih investitora, u fazu nadmetanja kvalifikovalo se 11 učesnika. U postupku aukcija za vetroelektrane četiri investitora su popunila kvotu, a u postupku aukcija za solarne elektrane tri. Najniža ponuđena cena iznosi 64,48 evra po megavat-satu za vetroelektrane, odnosno 88,65 evra po megavat-satu za solarne elektrane.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Kad je reč o vetroelektranama, za kvotu od 400 MW borilo se 9 projekata od kojih je 8 zadovoljilo eliminatorne uslove. Najveća kvota dodeljena je kompaniji Vetrozelena (210 MW po ponuđenoj ceni od 64,48 evra/MWh), slede Čibuk 2 Wind Energy (108,5 MW po ponuđenoj ceni od 73,7 evra/MWh), Enlight K2-Wind (68 MW po ceni 68,88 evra/MWh, dok je za Crni vrh power ostala kvota od 13,5 MW po ponuđenoj ceni od 79 evra/MWh. Ostale četiri kompanije imale su jedinstvenu cenu od 84 evra/MWh i ostale su bez kvota. To su: Vetropark Torak, Vetropark Lipar, Vetropark Lipar 2, MK-Fintel Wind.

Kada je reč o solarnim elektranama, kvota od 50 MW nije ispunjena. Najveća kvota dodeljena je kompaniji Novo Selo Power (6,4 MW po ponuđenoj ceni od 89,8 evra/MWh). Slede Hiperion sol (4 MW po ponuđenoj ceni od 88,65 evra/MWh) i Terra Solar (1,2 MW po ceni od 89,8 evra/MWh). Četiri kompanije nisu ispunile kvalifikacione uslove.

Maksimalna cena koju je proizvođač OIE mogao ponuditi na aukciji iznosi 105 evra po megavat-času za vetroelektrane, odnosno 90 evra po megavat-času za solarne elektrane. Prednost za dobijanje podsticaja imaju oni investitori koji ponude najnižu cenu u odnosu na maksimalnu definisanu čime se očekuje ostvarenje smanjenja troškova električne energije.

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštava da je zadovoljnoodzivom investitora. Kako kažu, na prve aukcije za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije prijavilo se 16 investitora sa ukupnim kapacitetom elektrana od 816,48 MW, od čega je za popunjavanje kvote ponuđeno 602,8 MW, dok procenjena vrednost investicija svih elektrana iznosi 1,26 mlrd evra.

O ozbiljnosti dobijenih ponuda svedoči to što su zainteresovane kompanije dostavile bankarske garancije i novčane depozite u vrednosti većoj od 18 mil evra, što garantuje njihovu nameru da projekte i realizuju, navodi se u saopštenju Ministarstva.

"Ostvarene cene za najveći deo kapaciteta su skoro dvostruko niže od trenutnih tržišnih cena, tako da imamo dosta razloga da budemo zadovoljni, pogotovo što ćemo dobiti dodatnih 550 MW, a što će udvostručiti ukupne trenutne kapacitete zelene energije u Srbiji. Ovo je veoma važno za ekonomski rast naše zemlje, jer će generisati investicije u vrednosti od više od milijardu evra u narednih nekoliko godina", rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.