Sledi reorganizacija Svetske banke?

Izvor: B92, Tanjug, 22.Okt.2009, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sledi reorganizacija Svetske banke?

Vašington -- Komisija koja se bavila organizacijom Svetske banke pozvala je na izmene u vodećim strukturama kako bi se bolje odslikao novi ekonomski poredak u svetu.

Jedanaestočlana komisija, na čelu sa bivšim meksičkim predsednikom Ernestom Sediljom, predočila je u dugoočekivanom izveštaju da efikasnost Svetske banke (SB) podriva hijerarhija kojom dominiraju SAD i evropske zemlje i koja "mnogim drugim članicama nudi premalo glasačke moći i premalo mogućnosti za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << učešće u donošenju odluka", preneo je Rojters.

"Svedoci smo da Svetska banka i dalje ima centralnu ulogu u globalnoj finansijskoj arhitekturi ali, kao i vi, smatramo da treba stalno da se prilagođava izmenjenoj globalnoj realnosti", ukazao je Ernesto Sediljo u pismu predsedniku SB Robertu Zeliku.

"Svetu je potrebna Svetska banka koja je odraz ekonomske realnosti 21. veka i koja je finansijski jaka, sposobna da pruža podršku svojim klijentima tokom globalnog oporavka i u poslekriznom periodu. Akciju na reformi glasačke moći i kapitala ne bi trebalo odlagati", dodao je Sediljo.

Komisiju, između ostalih, sačinjavaju guverner Narodne banke Kine Džou Sjaočuan, bivši predsednik Gane Džon Kufuor, bivši guverner centralne banke Brazila Arminio Fraga, zamenik direktora indijske komisije za planiranje Sing Aluvalija, sekretar uprave "Goldman Saksa" Džon Rodžers, predsednik japanske Međunarodne agencije za saradnju Sadako Ogata i državni podsekretar britanskog ministarstva za medđunarodni razvoj Šriti Vadera.

Taj panel je ukazao da su evropske zemlje "izuzetno prekomerno predstavljene", jer zauzimaju osam ili devet mesta u 25-članom odboru SB koji donosi odluke, što predstavlja "istorijsko nasledje koje nije više odgovarajuće za jednu medjunarodnu instituciju i transformisanu globalnu ekonomiju".

Komisija je preporučila da izvršni odbor SB bude smanjen na 20 članova i da ta banka postane efikasnija uz pomoć direktnijeg učešća ministara u odredjivanju strategije i uvodjenja saveta predstavnika radi strožeg nadzora nad razvojnim projektima.

Glasačka moć u SB prenosi se sa moćnih na siromašnije

Predsednik Svetske banke Robert Zelik

Grupa 20 najrazvijenijih zemalja sveta i privreda u naglom usponu (G20) predložila je prošlog meseca, na samitu u Pitsburgu, prenošenje dela glasačke moći sa bogatih nacija na siromašnije, podsetio je Rojters.

Komisija je takodje ukazala da odabir čelnika SB treba da bude zasnovan na kvalifikacijama, a ne na sadašnjem sistemu, u okviru kojeg je predsednik te banke uvek Amerikanac, dok Evropljanin stoji na čelu sestrinske institucije, Međunarodnog monetarnog fonda.

Panel je istakao da će rastući izazovi u zemljama u razvoju zahtevati da SB deluje brže i fleksibilnije i ukazao da će zahtevi za finansijsku podršku "verovatno biti bez presedana".

Komisija je pozvala članice da osiguraju da SB ima odgovarajuće resurse za svoju delatnost, ukazavši da bi zemlje u razvoju, ukoliko dobiju veće glasačko pravo, bile voljne da obezbede veće finansije za tu banku.

Zelik je u odgovoru na izveštaj komisije rekao da je SB počela s procesom reformi kako bi unapredila svoju efikasnost i odgovornost i da su diskusije o promenama u glasačkoj moći u toku.

On je takođe rekao da članice SB shvataju potrebu promena glasačke moći, ali i da je sadašnji sastav odbora od 25 članova "sasvim odgovarajući za podršku razvojnom zadatku Svetske banke".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.