Izvor: Blic, 02.Feb.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sledi odlučujuća godina za reforme

Sledi odlučujuća godina za reforme

BEOGRAD - Ova će godina biti odlučujuća jer, pored održanja stabilizacije ostvarene tokom 2001, reforme treba da prodru u mikroekonomsku sferu, odnosno da se presele u preduzeća i banke - izjavio je Nebojša Savić na promociji novog broja 'Konjukturnog barometra' Ekonomskog instituta. Ocenivši da su rezultati koji su postignuti u prvoj godini tranzicije bolji čak i od onih koje su svojevremeno postigle uspešne zemlje istočne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Evrope, one koje nisu morale da dragoceno vreme troše na reintegraciju u međunarodne institucije, Savić je upozorio da će naredna faza biti kritična jer su sve dosadašnje reforme u Jugoslaviji propadale upravo u periodu kada je trebalo da budu primenjene na mikronivou.

Po rečima profesora Nebojše Savića, od stope inflacije ostvarene u 2001. godini (38,7 odsto) 27 odsto je posledica otklanjanja dispariteta, a svega 11,7 odsto je prava inflacija. Januarska stopa inflacije od svega 0,5 odsto, smatra Savić, upućuje na zaključak da će 2002, što se tiče cena, biti relativno mirna godina. Advokat Jelisaveta Vasilić upozorila je da na planu stvaranja pravnog okvira za sprovođenje reformi nije gotovo do sada ništa urađeno.

Poverioci su i dalje nezaštićeni jer dužnici mogu beskrajno da odugovlače proces, rekla je Jelisaveta Vasilić, istakavši da sudija u Engleskoj za jedan dan reši 30, a sudija u Srbiji za mesec dana 20 predmeta. B.K.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.