Sledeće nedelje o rafineriji

Izvor: B92, Tanjug, 28.Avg.2009, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sledeće nedelje o rafineriji

Beograd -- Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević kaže da će 31. avgusta Skupština Smedereva razmatrati davanju zemljišta u zakup radi izgradnje rafinerije.

Umičević je rekao da će na toj sednici biti razmatrano davanje saglasnosti o izdavanju u zakup zemljišta investitoru i izrazio očekivanje da će taj predlog u ponedeljak biti usvojen.

Gradonačelnik Smedereva je istakao da je prethodno povukao predlog o izdavanju u zakup zemljišta investitoru, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako bi bile rešene neke pravne prepreke da ne bi bilo nikakvih sumnji i da i opozicija podrži taj predlog.

On je naglasio da bi do polovine septembra mogao da bude potpisan ugovor o zakupu sa konzorcijum američkih firmi "Komiko oversiz", koji treba da gradi novu rafineriju i dodao da će plan o detaljnoj regulaciji biti završen do početka oktobra.

"Realizacija tog projekta značajna je za Srbiju, jer će našoj zemlji omogućiti da u toj oblasti bude lider na Balkanu, iz rafinerije će derivati biti izvoženi u zemlje u regionu, a to će poboljšati i opštu sliku Srbije za ulaganje stranih investitora, doprineće smanjenju spoljnotrgovinskog deficita zemlje i povećanju punjenja budžeta od akciza," rekao je Umičević.

On je istakao da nisu opravdane primedbe pojedinih odbornika u Smederevu da će posle izgradnje rafinerije biti ugrožena životna sredina i ukazao da je reč o vakumskoj tehnologiji, zatvorenog tipa, sa suvim postupkom, gde se sva količina otpadnog materijala izdvaja i 55 odsto sirove nafte se pretvara u korisno gorivo - evrodizel, bezin, kerozin, za razliku rafinerije u Pančevu, gde je ta iskorišćenost samo 35 odsto.

"Smederevo bi od toga imalo višestruke prihode, a budžet grada bi bio povećan za oko 30 odsto", rekao je on i naglasio da ta korist ne bi bila samo od zakupa zemljišta, već i od poreza na imovinu, firmarine, naknade za korišćenje gradskog zemljišta, koja bi bila višemilionska, od doprinosa, jer bi sedište firme trebalo da bude u Smederevu.

Gradonačelnik Smedereva je podsetio da bi trebalo da bude dato pod zakup 113 hektara zemljišta u Smederevu na 99 godina i naglasio da je ukupna vrednost investicije izgradnje rafinerije u Smederevu procenjena na oko 250 miliona dolara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.