Izvor: B92, 09.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sledeće godine veća inflacija"

Beograd -- Stojan Stamenković smatra da će inflacija u 2007. porasti zbog ekspanzivne fiskalne politike i povećanja plata iz budžeta.

"Inflacija će u 2007. godini sigurno biti nešto veća nego ovogodišnja, koja će biti manja od osam odsto", kazao je Stamenković na ekonomskom savetovanju, kao i da će planirano povećanje plata koje se finansiraju iz budžeta za 27,7 odsto već početkom naredne godine izvršiti inflatorni pritisak.

"U 2007. godni će postati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kritična i otplata spoljnog duga Srbije", rekao je on, dodajući da je javni dug smanjen, ali da je zaduživanje preduzeća u inostranstvu značajno povećano.

Stamenković smatra da je neophodna revizija Nacionalnog investicionog plana, odnosno da se bar prepolovi iznos sredstava predviđen za narednu godinu, kako se ne bi potisnule privatne investicije.

Ekonomistkinja Kori Udovički je preporučila narednoj vladi da zaustavi relizaciju Nacionalnog investicionog plana i adaptira ga, završi prodaju Naftne industrije Srbije i donese novi zakon o komunalnim delatnostima kojima se omogućava privatizacija i uvođenje konkurencije.

Ekonomista Miodrag Zec je naveo da je za završetak privatizacije u Srbiji preostalo da se razreše pitanja podele besplatnih akcija građanima, strategije privatizacije javnog sektora, denacionalizacije i promena vlasništva nad poljoprivrednim i građevinskim zemljištem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.