Izvor: Beta, 15.Jan.2014, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slabljenje dinara posledica veće devizne tražnje

BEOGRAD, 15. januara 2014. (Beta) - Narodna banka Srbije (NBS) u sredu je saopštila da trodnevno slabljenje dinara nije pokazatelj većih i trajnijih poremećaja, već je očekivana reakcija tržišta na sezonski veću deviznu tražnju domaćih preduzeća, kao i na odluku Američkih federalnih rezervi (FED) da počev od januara smanji obim programa kvantitativnih olakšica.

"Slična kretanja valuta su ovih dana primetna i kod valuta zemalja u regionu koje imaju režim fluktuirajućeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << kursa. Zbog nedovoljne razvijenosti i visoke integrisanosti domaćeg deviznog tržišta u svetske tokove, početne reakcije kursa domaće valute na slične vesti su po pravilu prenaglašene", ocenila je centralna banka.

U saopštenju se dodaje da će NBS nastaviti i dalje da pažljivo prati kretanja na deviznom tržištu i da po potrebi interveniše i prodajom i kupovinom deviza, obezbedjujući pre svega stabilnost funkcionisanja deviznog tržišta, odnosno ublažavanje prekomernih oscilacija deviznog kursa.

Dinar je u sredu oslabio prema evru za 0,3 odsto i srednji kurs iznosi 115,6494 dinara za jedan evro, što je najniža vrednost domaće valute u ovoj i prošloj godini.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.