Izvor: B92, 17.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupštinski odbor prihvatio kandidaturu Jelašića za guvernera

Beograd -- Odbor Skupštine Srbije za finansije prihvatio je kandidaturu Radovana Jelašića na mesto guvernera Narodne banke Srbije i predlog za poništavanje odluke o izboru Kori Udovički na tu funkciju. Protiv izbora Jelašića glasali su članovi odbora iz Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke, dok su tokom glasanja za poništavanje odluke demokrate bile uzdržane, a radikali protiv. Predsednik Odbora, Nenad Bogdanović, rekao je da je stavljanje van snage odluke o izboru guvernera >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i saveta nezakonito i neustavno. Bogdanović je naveo i razloge za smenu guvernera koji su predviđeni Zakonom, a to su: ako je pravosnažno osuđen za krivično delo i ako se utvrdi da je nestručno i nesavesno obavljao funkciju, ako je zbog zdravstvenog stanja izgubio radnu sposobnost.

Predsednik odbora za finansije naglašava da se tim zahtevom čini presedan i pravno nasilje. On je pre glasanje pozvao poslanike nove koalicije da ne žure sa smenom guvernera već da sačekaju par dana: "Poništavate odluku o izboru guvernera! Onda gubi smisao i postojanje Ustava i zakona! Ako neka sledeća skupština može odluku ove skupštine da poništi, ova skupština onda nema smisla da postoji. Sve može da se reši u dogovoru na dva načina: ili predlog izmene zakona ili da se povuče gospođa Udovički, koja sa vama, koji imate želju da ovako radite i da vodite ministarstvo finansija, neće da sarađuje."

Milko Štimac iz G17 plus kaže da ta stranka insistira na ovakvom načinu smene jer Kori Udovički na mesto guvernera nije izabrana pravnom procedurom. On navodi da će time biti uspostavljen normalan proces, čime će se jedna važna institucija postaviti na svoje mesto. Član odbora iz iste stranke, Savo Urošević, navodi da novi guverner neće, kao stari, biti izabran karticama već glasovima poslanika: "Ovde se radi o tome da guverner nije izabran pravnom procedurom, nije bilo potrebne većine, napravljene su zloupotrebe u proceduri i mi insistiramo na tome da se ta odluka stavi van snage, a ne ulazimo u detalje pod kojim uslovima može da se razreši guverner. Ne radi se o razrešenju guvernera, nego poništavanju odluke o izboru guvernera."

Tokom rasprave o Radovanu Jelašiću, kandidatu za novog guvernera, iz Srpske radikalne stranke saopšteno je da ga oni neće podržati jer će njegovim izborom biti nastavljena, kako su rekli, loša monetarna politika G17 plus i Mlađana Dinkića. Nenad Bogdanović iz Demokratske stranke, je rekao da ni ta partija neće glasati za Jelašića, jer je on blizak stranci G17 plus: "On se ponaša kao čovek koji je duboko vezan za G17 plus. Ja mislim da je jedan do razloga zašto se žuri na ovakav način da se postavi g. Jelašić za guvernera to da smo doneli zakon o sukobu interesa, on nikad ne bi mogao da bude guverner, jer prosto, ono što je njegov posao danas, njegova biografija, njegovo članstvo u G17 plus, nespojivo je sa poslom guvernera."

Milko Štimac je istakao da Jelašić nije član G17 plus, već da je samo član političkog i ekonomskog saveta stranke. Radi se, prema njegovim rečima, o velikom ekspertu u oblasti monetarne politike: "To je čovek koji je na mestu viceguvernera, i posebno svojom staloženošću, kapacitetom za donošenje odluka, nepristrasnošću, ozbiljnošću, zaista izbio na prvo mesto među svim ljudima koji se kod nas bave bankarstvom. Mislim da bismo teško mogli da nađemo čoveka koji bolje odgovara mestu guvernera od Radovana Jelašića."

Odbor za finansije prihvatio je i kandidature za članove Saveta Narodne banke Srbije. Na tam mesta predloženi su Vojin Bijelica, Danijel Cvijetićanin, Nebojša Janjićijević, Dušan Dobromirov i Vladislav Cvetković. Poslanici će o tim predlozima glasati ili u četvrtak ili u petak.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.