Izvor: B92, 15.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština raspravlja o budžetu

Beograd -- Skupština Srbije započela je načelnu raspravu o budžetu za narednu godinu.

Prema rečima nadležnog ministra Mlađana Dinkića, budžet koji se pred poslanicima nalazi je "antiiflacioni i investicioni", jer predviđa smanjenje javne potrošnje i povećanje kapitalnih investicija.

Obrazlažući predlog budžeta za narednu godinu on je naglasio da će zahvaljujući planiranom bužetskom suficitu od oko 40 milijardi dinara biti stvoreni preduslovi da se u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << narednom periodu smanji porez na plate i stopa doprinosa za zdravstvo: "Ovo je prvi budžet kojim sam ja i lično zadovoljan, imajući u vidu da smo uspeli u ove dve godine da iz budžetskog deficita pređemo u budžetski suficit, a upravo jedna od uloga suficita je i da deluje antiinflatorno, kao i da deluje na dalje smanjenje deficita tekućeg bilansa plaćanja sa inostranstvom".

Ipak, kritike opozicionih partija - naročito SPS-a - upućene na budžet vezuju se, između ostalog, za ukidanje subvencija. Ta partija najavljuje da će budžet podržati u načelu, ali da podršku uslovljavaju prihvatanjem podnetih amandmana: "Naš stav nije ukidanje niti pitanje koliko će se smanjiti ili povećati subvencije prema preduzećima, već koliko će se obezbediti sredstva za regionalni razvoj Republike Srbije", kaže Zoran Anđelković.

Ćulibrk: U suštini nije loše

Prema oceni ekonomskog novinara Milana Ćulibrka, predloženi budžet "u suštini i nije loš".

Ćulibrk ipak ostavlja rezervu po pitanju planiranog suficita - da li ga je ipak trebalo smanjiti i time uravnotežiti budžet. On dodaje i da Ministarstvo finansija ne bi smelo da podlegne pritiscima za vraćanje subvencija: "Te subvencije je trebalo davno ukinuti i da je to urađeno, ne bi imali problema sa nizom fabrika koje, zapravo, ne postoje. Kada bi se te fabrike zatvorile, čak i da se tim ljudima i dalje isplaćuju zarade, to bi se državi više isplatilo".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.