Izvor: B92, 25.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Skupština grada kriva za taksiste"

Beograd -- Miroslav Prokopijević smatra da je Skupština grada Beograda kriva što se problem taksista ne rešava.

Direktor Centra za slobodna tržišta Miroslav Prokopijević govorio je o sporu taksista i grada Beograda u emisiji Poligraf TV B92. "Sada taksisti imaju veliki problem jer ima puno nelegalnih. Te nelegalne grad može da skloni za 24 sata, samo da krenu u akciju za koju se zna da je iskrena, odmah će svi koji su divlji to doznati i neće rizikovati da im uzimaju aute, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ih kažnjavaju", rekao je Prokopijević.

On kaže da, međutim, neko u gradu "očito prima novac" da bi 1.500 divljih taksista radilo i da oni čine nelojalnu konkurenciju regularnim taksistima.

Prokopijević kaže i da regularni taksisti idu u krajnost. "Oni traže da se prvo ovo skloni (nelegalni taksisti) što je u redu, ali onda traže da se broj taksija ograniči u Beogradu. Što se ne ograniči broj poslastičarnica, ili kladionica, ili banaka? Zato što tržište najbolje samo to uredi", kazao je Prokopijević.

Podsetimo, predstavnik taksi udruženja Aleksandar Bjelić izjavio je juče da je blokada saobraćaja u centru Beograda obustavljena jer je na sastanku sa gradskim vlastima postignut dogovor o smanjenju broja taksi vozila i uklanjanju divljih prevoznika sa ulica.

Služba za informisanje Skupštine grada saopštila je, međutim, da se vlasti u razgovorima sa predstavnicima taksi udruženja nisu složile oko razloga i načina protesta na centralnim gradskim ulicama.

Inače, novih protesta taksista u centru Beograda neće biti ukoliko se bude poštovala odluka vlasti o broju taksi vozila na ulicama glavnog grada Srbije.

Radmila Hrustanović: Neopravdan protest

Zamenica gradonačelnika Beograda Radmila Hrustanović ocenila je danas da je protest taksista bio neopravdan. "Kao zamenica gradonačelnika upućujem izvinjenje svim građanima i gostima Beograda koji su juče doživeli neprijatnosti zvog blokade grada koju smatram neopravdanom", navela je ona.

Radmila Hrustanovićeva je rekla da je taksi-prevoz podsistem javnog gradskog prevoza, regulisan Zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju, i da Beograd neće menjati Odluku o autotaksi-prevozu kojom je regulisan potreban broj taksi-vozila u gradu.

"Pokrenuli smo proceduru za brisanje iz spiska 421 taksi-vozača, koji nisu prijavljeni Agenciji za privredne registre, i onih koji ne izmiruju poreske obaveze", navela je ona.

Prema njenim rečima, te mere dovešće do smanjenja broja taksi vozila na ulicama Beograda, čime će, pored ostalih mera iz gradske nadležnosti, biti ispunjena zakonom predviđena mogućnost da lokalne samouprave same regulišu potreban broj vozila za te namene.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.