Izvor: Blic, 28.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skuplje meso, ulje, šećer, ubrzo i mleko

Skuplje meso, ulje, šećer, ubrzo i mleko

Posle poskupljenja mesa, ulja i šećera, potrošači mogu da očekuju još jedno neprijatno iznenađenje - više cene mleka i mlečnih proizvoda. Cena hleba, međutim, ostaje nepromenjena.

Proizvođači i ekonomisti kao jedan od glavnih razloga 'vruće cenovne jeseni' navode poskupljenje nafte i naftnih derivata, koja se sada odražava na konačnu cenu prehrambenih proizvoda. Ukoliko gorivo opet poskupi, realno je očekivati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i da će biti i novih poskupljenja.

Vladana Hamović, direktor Centra za makroekonomska istraživanja Instituta za tržišna istraživanja, kaže da će do kraja godine inflacija, ukoliko se nastavi ovakav rast cena na malo, biti između 16-17 odsto. Ali, ako nafta i njeni derivati ponovo poskupe, moguće je da će inflacija biti i viša.

- U septembru i oktobru očekivao se rast cena prehrambeno-poljoprivrednih proizvoda jer je poskupelo gorivo, a i pričinjene su štete od poplava na inače manje zasejanim površinama. Međutim, i pre toga ovi proizvodi imali su najveći rast cena. U avgustu u odnosu na isti mesec prošle godine, oni su poskupeli za 33,4 odsto - kaže Hamović i dodaje da još nemamo intervencije iz Robnih rezervi, a s tim proizvodima bi moglo da se utiče na stabilizaciju cena.

- Beogradska pekarska industrija kao najveći proizvođač hleba zadržaće ove cene do daljeg, iako imamo pritiske, naročito Unije privatnih pekara, da vekne poskupe. Sadašnju cenu vekne formirali smo dok je lož-ulje koštalo 38-42 dinara, a sada ono iznosi 61 dinar, a u međuvremenu je poskupelo i brašno i aditivi i kvasac - ističe za 'Blic' Boško Vidojević, generalni direktor Beogradske pekarske industrije.

Proizvođači mleka, međutim, već prave kalkulacije. Ovih dana mleko i mlečni proizvodi imaće nove, više cene i do desetak odsto.

Po rečima Borislava Milanovića, komercijalnog direktora 'Šabačke mlekare', uzrok poskupljenja su više cene ambalaže, kao i nafte i naftnih derivata i električne energije. U trgovinskom lancu 'Maksija' korigovane su cene mesa, šećera i ulja. Tako sada za kilogram svinjskog buta bez kostiju treba izdvojiti 419 dinara, dok je ranije koštao 397,90 dinara, za juneći but bez kostiju 445,90 dinara (bio 421,90 dinara), a kako ističu u ovoj trgovini, cene mesa su im i dalje niže od ostalih trgovina. Šećer 'adut' poskupeo je za 1,90 dinara i sada košta 54,90 dinara, a beli kristal iz šećerane u Senti skuplji je za pet dinara. Za litar ulja sada treba izdvojiti 68,90 dinara umesto 62,50. I kod ostalih trgovaca je isto, cene idu gore. D. Nišavić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.