Skuplja hrana glavni razlog inflacije u Njemačkoj

Izvor: Capital.ba, 03.Jul.2023, 09:11

Skuplja hrana glavni razlog inflacije u Njemačkoj

BERLIN – Ukupna inflacija u Njemačkoj će u junu, prema očekivanjima zavoda za statistiku te zemlje, iznositi 6.4 odsto. I dalje visokoj inflaciji najviše doprinosi rast cijena hrane, koja je skuplja za 13.7 odsto u odnosu na prošlu godinu. FOTO: Pixabay U maju 2023. godine, stopa inflacije u najvećoj evropskoj ekonomiji je bila 6.1 odsto, pa Federalni zavod za statistiku (Destatis) očekuje da će desezonirana inflacija (jun na maj) iznositi 0,3 odsto. Cijene hrane su nastavile da bilježe >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << natprosječan rast, navodi “Destatis”, dok se očekuje da će cijene energije u junu 2023. godine biti za tri odsto više u odnosu na isti mjesec prošle godine. “Destatis” će zvanične podatke o junskoj inflaciji objaviti 11. jula. Ulja i masti u maju pojeftinila u odnosu na prošlu godinu. Cijene mliječnih proizvoda u Njemačkoj su u maju bile 28.2 odsto skuplje nego lano, cijene hljeba i žitarica 19.3 odsto, a ribe, ribljih proizvoda i morskih plodova 19 odsto. Potrošači u Njemačkoj su morali da plaćaju znatno više i za ostale prehrambene proizvode kao što su “šećer, džem, med i drugi konditorski proizvodi” koji su bili u prosjeku skuplji 17.9 odsto u odnosu na maj 2022. Povrće u Njemačkoj je u maju bilo skuplje 17.3 odsto u odnosu na isti mjesec 2022. Sa druge strane, jestive masti i ulja su koštali 7.1 odsto manje nego godinu dana ranije, što je uglavnom posljedica pada cijena putera (-23.3 odsto), prenosi “NovaEkonomija”. Nova ekonomija Чланак Skuplja hrana glavni razlog inflacije u Njemačkoj се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Očekuje se za 20 odsto više pšenice, a manje malina i višanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jul.2023

Ove godine u Srbiji se očekuje za 20,8 odsto veća proizvodnja pšenice u odnosu na prošlu godinu, dok će manja biti proizvodnja malina za 15 odsto i višanja za 11,9 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS)

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.