Skupi stanovi u Beogradu

Izvor: B92, 13.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupi stanovi u Beogradu

Beograd -- Cene stanova u Beogradu su prilično visoke, u zemljama u okruženju cene stanova niže, tvrde stručnjaci.

Zbog toga su i tim zemljama stanovi pristupačniji građanima. Glavni razlog visokih cena je činjenica da je u Beogradu već godinama potražnja stambenog prostora mnogo veća od ponude i da je skupo zemljište. Nije redak slučaj da građani koji hoće da kupe stan i po nekoliko godina ne mogu da nađu odgovarajući.

Najveći problem je naći stan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << po pristupačnoj ceni, a stambeni krediti, koliko god da su povoljni, za mnoge građane su nedostižni, u smislu mogućnosti da ih otplate.

"Potražnja je veća od ponude, što diže cenu stanovima i čini je nerealnom u odnosu na kupovnu moć kupca", kaže Miša Brkić, iz magazina Ekonomist.

U Beogradu je, kažu stručnjaci, zemljište veoma skupo, što direktno utiče i na rast cena stanova. "Imamo negativne trendove, mali obim gradnje, visoke cene građevinskog zemljišta i veliku potražnju, pa su zato cene enormne za kupovnu moć stanovništva", kaže Siniša Brašanac, iz firme MPC propertiz.

U 2007. treba da budu doneti zakoni koji bi olakšali dobijanje građevinske dozvole. To znači da cene stanova ne bi bile čak duplo veće u odnosu na zemlje u okruženju, kao što je to slučaj sada.

Milan Parivodić, ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom, kaže da su cene stanova u Beogradu najviše, dok su, na primer, u Bugarskoj upola manje. "Profitne stope su visoke, pravo korišćenja zemljišta je skuplje nego u Beču, a loši su i propisi i vlada monopol na tržištu", kaže ministar.

Ekonomisti procenjuju da jedino izgradnja stanova može da utiče na pad cena.

U bloku 70 na Novom Beogradu u toku je izgradnja 2.000 stanova, što bi trebalo da omogući građanima da po pristupačnijoj ceni obezbede sebi krov nad glavom.

O ovoj temi još podataka možete pronaći na ekonomskom portalu B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.