Skup benzin diže stopu inflacije

Izvor: Blic, 21.Maj.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skup benzin diže stopu inflacije

Veliki skok cene goriva mogao bi značajno da utiče na rast cena osnovnih životnih namirnica, a samim tim i na rast inflacije u zemlji. Iako proizvođači uglavnom kažu da još uvek ne razmišljaju o povećanju cena mleka i hleba, ekonomski stručnjaci se slažu da cene osnovnih namirnica ne mogu da ostanu imune na kretanje cena energenata.



- Rast cena goriva će direktno uticati na rast inflacije od 0,5 procenata, ali će se to odraziti tek na junsku inflaciju, pošto >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << gorivo tek treba da poskupi, a inflacija se meri do dvadesetog u mesecu. Indirektni uticaj će se kasnije desiti, ali će u svakom slučaju doći do uticaja na rast cena hrane, jer će porasti troškovi. Naravno, sve pod uslovom da u narednih mesec dana ne bude sniženja cene nafte na svetskom tržištu - ističe Goran Nikolić iz Centra za naučno-istraživački rad i ekonomske analize Privredne komore Srbije.

Sa ovakvim procenama se slaže i Jurij Bajec, profesor Ekonomskog fakulteta, i dodaje da ćemo ako se ovakva predviđanja ostvare, imati dvocifrenu inflaciju koja će se kretati od 12 do 15 odsto.

- Puno toga zavisi i od brzine kojom će se formirati nova vlada. Naša država inače malo radi na smanjenju energetske intenzivnosti u Srbiji, a energetska intenzivnost znači da mi trošimo mnogo energije po glavi stanovnika. Država se ne bavi energetskom politikom, već sprovođenjem jedne uredbe koja je mehanička - kaže Bajec.

Rast cena prehrambenih proizvoda se do sada uglavnom pravdao sušnom godinom koja je za nama, pa se postavlja pitanje da li uskoro treba da očekujemo nove cene hleba i mleka prvenstveno, koje će se pravdati velikim povećanjem troškovima proizvodnje zbog poskupljenja goriva.

Proizvođači trenutno uveravaju u suprotno, pa tako Zoran Pravica, predsednik Unije pekara Srbije, kaže da za sada ne bi trebalo da dođe ni do kakvog rasta cena hleba i peciva. I mlekari ističu da još uvek nisu napravili odgovarajuću kalkulaciju, a direktor „Mlekare Šabac" Zoran Matić kaže da ne veruje da će u narednih 15 dana doći do poskupljenja njihovih proizvoda, dok Nevena Veselinović iz „Imleka" ističe da će njihovi troškovi proizvodnje u svakom slučaju porasti, ali kaže da ne zna još uvek kako i da li će se to odraziti na cenu proizvoda.

Po svemu sudeći, troškovi proizvodnje prehrambenih proizvoda će u svakom slučaju porasti sa poskupljenjem goriva. Međutim, to ne mora nužno da izazove poskupljenje hrane ako država iskoristi nadležnosti koje ima kako bi sprečila da se nova cena goriva „ugradi" u cenu proizvoda.

- Bilo bi dobro da država, ako želi da zadrži sadašnji nivo cena hleba i mleka, tamo gde se koristi dizel gorivo u proizvodnji, regresima smanji uticaj rasta cena goriva na rast cena hrane. Primera radi, u primarnoj proizvodnji je proletos dat regres za gorivo i đubrivo u iznosu od 120 evra radi ublaživanja cenovnog udara. Tako bi trebalo regresirati i žetvu da u cenu pšenice ne bi ušla i cena goriva - ističe Milan Prostran, sekretar Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu Privredne komore Srbije.

Kada je sama inflacija u pitanju, on smatra da će poskupljenje goriva sigurno uticati na inflaciju:

-Niko neće ostati imun na ovo poskupljenje, pa ni sama inflacija.

Namirnice skuplje za trećinu

Procenjuje se da na jačanje inflacije u Srbiji najviše utiče rast cena naftnih derivata i poljoprivrednih proizvoda. Za godinu dana cene poljoprivrednih proizvoda su skočile za oko 35 odsto. Mleko je poskupelo 37, a hleb 40 odsto.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.