Škundrić: Sporazum s Italijanima može da se raskine

Izvor: Politika, Beta, 23.Dec.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škundrić: Sporazum s Italijanima može da se raskine

Nije u nadležnosti resornog ministarstva da ispituje poreklo para, niti je na bazi raspoloživih dokumenata moguće utvrditi odakle novac stiže – Odgovor ministra na pitanje da li su tačne spekulacije da iza gradnje rafinerije u Smederevu stoji kapital Sretena Jocića (poznatijeg kao Joce Amsterdama)

Klasični tender za gradnju novih hidroelektrana prema programu ostvarivanja energetske strategije se ne raspisuje, već je stalno otvorena mogućnost da se zainteresovani >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jave i dobiju energetsku dozvolu. Tako je bilo i u slučaju angažmana s Italijanima o izgradnji hidroelektrana na Ibru, Drini i Savi, pa to što tender za ovaj posao nije raspisan ne dovodi potencijalnu investiciju u pitanje, potvrdio je juče za „Politiku” ministar energetike Petar Škundrić.

Na konstataciju da je malo neobično da sva struja ide za izvoz, a ne ostaje Srbiji a da se pri tom daju domaći potencijali, Škundrić kaže da će sporazum s Italijanima raskinuti ukoliko Srbiji bude bila potrebna čista energija za realizaciju obaveza koji proizilaze iz direktiva EU.

Upitan da li je bilo još zainteresovanih i da li je tačno da prethodni ministri nisu hteli da potpišu taj sporazum, Škundrić ističe da je potencijalnih investitora bilo na desetine, ali da je inicijativa italijanske strane prihvaćena pre svega zbog partnerskog učešća Elektroprivrede Srbije čime deo potencijala koji budu izgrađeni ostaju u vlasništvu Srbije, a istovremeno će predstavljati osnov za visoku zaradu srpskih preduzeća koja će biti uključena u ceo projekat.

Kako kaže ministar Škundrić, drugi motiv za izbor italijanskog strateškog partnera je politički, u smislu podizanja saradnje s prijateljski naklonjenim državama s kojima će se zajednički raditi na izgradnji energetske infrastrukture i integrisanja srpske elektroprivrede u energetski sistem Evropske unije.

– Dok sve što je planirano bude izgrađeno, stvoriće se uslovi za slobodno tržište struje gde će pored EPS-a i drugi proizvođači struje moći da ponude svoje viškove evropskom tržištu. Cena proizvedene energije u poslu s Italijanima biće viša četiri do pet puta u odnosu na trenutnu komercijalnu cenu struje, a u odnosu na naše „fidin tarife” viša do dva puta – kaže ministar energetike.

Škundrić ne želi da spekuliše kakva će biti vlasnička struktura u budućem poslu, napominjući da će to zavisiti od kreditne sposobnosti naše kompanije i spremnosti italijanske strane da investira i u ime EPS-a a da joj se taj uloženi kapital naknadno vrati kroz izvoz struje.

Strani finansijer obezbeđuje potrebna sredstva i neophodnu kvalitetnu opremu, a zauzvrat dobija udeo u proizvodnji energije. Upitan po kom je propisu EPS ostvario pravo na ove hidropotencijale, ministar energetike kaže da pošto je reč o javnom preduzeću koji koristi ove resurse ono ima pravo izbora prema POS-u (Program ostvarivanja strategije razvoja energetike), kao što ima pravo da ulazi u strateška partnerstva u izgradnji „Kolubare B” i Termoelektrane „Nikola Tesla”.

J. Petrović

-----------------------------------------------------------

Nije poznato da Rafineriju u Smederevu gradi Sreten Jocić

Rafinerija nafte u Smederevu još uvek nije dobila energetsku dozvolu neophodnu da bi se ova investicija vredna više od 250 miliona dolara realizovala. Do sada nisu ispunjeni svi neophodni uslovi da bi se dobilo zeleno svetlo Ministarstava energetike, potvrdio je Petar Škundrić.

Investitor će dozvolu moći da dobije tek pošto priloži sve neophodne podloge i dokaže da postoje validne bankarske garancije koje će pratiti ceo ovaj posao, kaže on.

Na pitanje da li je su tačne spekulacije da iza celog posla stoji kapital Sretena Jocića (poznatijeg kao Joca Amsterdam), ministar kaže da nije u nadležnosti resornog ministarstva da ispituje poreklo para, niti je na bazi raspoloživih dokumenata moguće utvrditi odakle novac stiže.

J. P.

[objavljeno: 24/12/2009]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

"Ko dobije dozvolu gradi elektrane"

Izvor: B92, 24.Dec.2009, 11:00

Beograd -- Ministarstvo energetike nije raspisivalo tender za hidroelektrane na Ibru, Drini i Savi, a taj posao poveren je Italijanima iz ekonomskih i političkih razloga...Ministar energetike Petar Škundrić objašnjava da se klasični tender za gradnju novih hidroelektrana prema programu ostvarivanja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.