Škundrić: Naftne kompanije da se pripreme za liberalizaciju tržišta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Feb.2009, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škundrić: Naftne kompanije da se pripreme za liberalizaciju tržišta

BEOGRAD - Naftna industrija Srbije (NIS) i druge naftne kompanije trebalo bi ovu i sledeću godinu da iskoriste da se pripreme za liberalizaciju tržišta naftnih derivata, koja će početi da važi od 2011. godine, izjavio je danas ministar energetike i rudarstva Petar Škundrić.

Učestvujući u raspravi za okruglim stolom "Tržište naftnih derivata u Srbiji" u organizaciji Internet časopisa "Balkanmagazin", on je istakao da sve kompanije na srpskom tržištu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << treba da budu maksimalno profitabilne u oblasti proizvodnje i trgovine naftnih derivata, kako bi spremno dočekale liberalizaciju i pravila slobodnog tržišta.

"Srbiji je jako važno da NIS postigne maksimalno dobre rezultate, ali i svi drugi učesnici na tržištu, jer pored NIS-a u Srbiji postoji 600 benzinskih pumpi i 8.000 zaposlenih, čija radna mesta treba sačuvati" istakao je Škundrić.

Otvorena vrata za tržišnu utakmicu

Govoreći o izmeni Uredbe za formiranje cena naftnih derivata, ministar je istakao da ta formula mora da zadovolji interese svih učesnika u tržišnoj utakmici.

"Sistem formiranja cena naftnih derivata mora da bude podjednako dobar za sve učesnike - potrošače, prerađivače i državu, jer se na taj način otvaraju vrata za ozbiljnu tržišnu utakmicu, kada treba da bude ukinut delimični monopol koji sada ima NIS" kazao je Škundrić.

On nije mogao da precizira koliko će se u praksi izmena Uredbe odraziti na poskupljenje cena naftnih derivata dok se, kako je rekao, ne uzmu u obzir svi važni parametri za njeno formiranje.

Škundrić je objasnio da nije bilo kočenja za formiranje nove uredbe u Ministarstvu energetike i dodao da bi prilikom formiranja nove Uredbe trebalo uzeti u obzir sve važne elemente (kao što je kurs dinara), "jer ukoliko zanemarimo samo jedan od tih elemenata mogli bismo imati teške posledice u budućnosti".

Povećanje cene goriva?

Predstavnik "Lukoil-Beopetrola" Ivan Brajović rekao je da bi se izmenom Uredbe o formiranju cena derivata nafte u onom obliku kako to zahtevaju prerađivači, uključujući i NIS, povlačilo povećanje cene goriva između 1, 20 i 1, 30 dinara po litri.

On je istakao da prerađivači zahtevaju da se povećaju troškovi uvoza sirove nafte na 3,928 dolara za jedan barel, kao i troškovi rafinerijske prerade na 4,518 dolara za barel.

Ističući da prerađivači zahtevaju i dopunu novog troška, on je objasnio da je važeća Uredba o formiranju cena derivata nafte doneta još u maju 2005. godine, a da su u međuvremenu svi troškovi povećani.

"Troškovi prerade koji su po Uredbi ukalkulisani u cenu su 4,0518 dolara po barelu, a stvarni iznose 4,51 dolara po barelu," objasnio je on i dodao da su troškovi uvoza koji su ukalkulisani bili 2,35 dolara po barelu, a sada su već 3,96 dolara po barelu.

Državni kolač i dalje veliki

On je naglasio da po osnovu izmene randmana od donošenja Uredbe do danas postoji još jedan dodatni trošak od 0,7 dolara po barelu i sve to zajedno čini 19,8 dolara po toni sirove nafte na jednu prerađenu partiju od 10.000 tona sirove nafte za prerađivače.

Brajović je objasnio da je to 10.000 dolara propuštene dobiti ili gubitka zbog neusklađenosti stvarne uredbe o cenama sa realnim troškovima uvoza i prerade sirove nafte i podsetio da od sadašnje maloprodajne cene više od 62 odsto odlazi za dažbine državi.

Iako je bio najavljen, predsednik Upravnog odbora NIS-a Dimitrij Mališev nije prisustvovao okruglom stolu, koji je održan u Međunarodnom pres centru Tanjuga.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Neophodne pripreme za otvaranje tržišta goriva

Izvor: RTS, 23.Feb.2009

NIS i druge naftne kompanije trebalo bi tokom ove godine da se pripreme za liberalizaciju tržišta naftnih derivata koja počinje od 2011. godine, rekao je ministar energetike i rudarstva Petar Škundrić. Izmena Uredbe o formiranju cena naftnih derivata povećaće cene goriva do 1,30 dinara po litru,...

Nastavak na RTS...

ŠKUNDRIĆ: Otvaranje tržišta veliko iskušenje za naftaše

Izvor: Danas, 23.Feb.2009

Naftna industrija Srbije i privatni naftaši trebalo bi ovu i 2010. godinu da maksimalno iskoriste kako bi spremno dočekali liberalizaciju tržišta naftih derivata koja startuje 2011. godine. Za Srbiju je podjednako važno da profitabilno posluju i NIS ali i privatnici jer taj sektor zapošljava više...

Nastavak na Danas...

Škundrić:Pripreme za liberalizaciju

Izvor: B92, 24.Feb.2009, 11:37

Beograd -- Naftna industrija Srbije i privatni naftaši ovu i 2010. treba maksimalno da iskoriste da bi bili spremni za liberalizaciju tržišta naftih derivata od 2011...Ministar energetike i rudarstva Petar Škundrić kaže da sve kompanije na srpskom tržištu treba da budu maksimalo profitabilne...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.