Škundić: Skuplja struja u 2010.

Izvor: B92, Tanjug, 25.Nov.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škundić: Skuplja struja u 2010.

Beograd -- Struja će u prvom kvartalu 2010. godine poskupeti za oko 10 odsto, najavio je ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić.

Ministar Petar Škundrić je za B92 rekao da će se posle detaljne analize tokom decembra znati kada će tačno i koliko struja poskupeti. On nije mogao da precizira da li će to biti jedino povećanje cene električne energije u 2010. godine.

"Prema mom mišljenu, struja u prvoj fazi neće poskupeti više od 10 odsto a posle će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se u zavisnosti od privrednih kretanja, industrijskog rasta utvrđivati da li ima uslova za korigovanje u toku godine", rekao je Škundrić.

On je objasnio da s obzirom na negativne efekte finansijke krize nije povećavana cena struje jer, kako kaže, " želeli smo da s jedne strane, pomognemo građanima i domaćinstvima, a s druge strane i privrednim subjektima, da lakše podnesu udare globalne finansijske krize".

"Moramo da vodimo računa o realnim sposobnostima svih subjekata, uključujući i finansijske sposobnosti građana, ali takođe i da elektronski sektor ne bude u situaciji da trpi velike gubitke, koji proističu iz niske cene struje", kazao je on.

Elektrodistribucija Srbije nedavno je najavila da će od Vlade zatražiti da od Nove godine struja poskupi za 20 odsto.

Direktor EPS-a Dragomir Marković tada je rekao da bi cena električne energije trebalo da bude povećana za 30 odsto kako bi proizvodnja bila rentabilna, međutim, kako je rečeno, neće biti zahtevan toliki procenat poskupljenja.

Petar Škundrić kaže da će pri određivanju nove cene struje sve biti uzeto u obzir da se bi došlo do nivoa prosečne cene električne struje u regionu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.