Skromnija država - bolja privreda

Izvor: B92, 12.Sep.2010, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skromnija država - bolja privreda

Beograd -- Skromnija država, manje olakog trošenja budžetskih para i veća kontrola, pozitivno bi uticali na privredu u Srbiji, smatraju ekonomisti.

U poslednjoj deceniji ukupan javni dug, koji čine obaveze države, i privatni, koji čine firme i banke, značajno je povećan.

Suština predstojećeg donošenja zakona o fiskalnoj odgovornosti je upravo da to olako zaduživanje države spreči. Sadašnji ukupan iznos javnog i privatnog duga je oko 30 milijardi dolara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Srbija je vrlo blizu crvene dužničke linije, ocena je ekonomista koji su upoređivali dug prema bruto društvenom proizvodu.

Odavno je prisutno ekonomsko saznanje da država mora biti jeftinija, štedljivija i racionalnija, a da ne izgubi na efikasnosti.

Neminovnost štednje je naša realnost. Samo je pitanje gde je moguće najbrže i najefikasnije štedeti.

Ekonomski analitičar Vladimir Vučković prostor za štednju vidi, najpre, u javnim nabavkama.

"To je svaka javna nabavka. Tu postoji prostor i za nepažnju, pa da se plati više nego što treba, ili za pronevere i korupciju. Svi državni organi, na svim nivoima moraju da povedu računa, ja sam siguran da postoji veliki prostor da se budžet i mimo ovih stavki o kojima je sada reč smanji i da se zategne i da se dosta novca uštedi”, smatra on.

Sličnog je mišljenja i Dragomir Janković iz Evropskog ekonomskog instituta.

"Ono što je važno, i što se po mom dubokom uverenju ne vodi računa dovoljno ni prilikom pregovaranja sa međunarodnim finansijskim institucijama, ni u samoj državi, jeste racionalizacija javnih nabavki. Em su izvor ozbiljne korupcije u državi, em su sa stanovišta potrebnosti i neophodnosti za državu vrlo neracionalne”, ocenjuje on.

Uštede su moguće i kroz smanjenje broja zaposlenih, zatim kroz racionalnije korišćenje imovine i nekretnina u posedu države. Poseban segment je potreba obaranja javne potrošnje za nekoliko procenata, uz vrlo rigoroznu kontrolu svakog dinara. Međutim, osim neophodne štednje ovo je i vreme za ulaganja u infrastrukturu.

Dekan Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju, Nebojša Savić, smatra da država, pre svega treba da se "odrekne” onoga što joj nije preko potrebno.

"Treba štedeti na onim stvarima koje nisu potrebne, a primera takvih ima neograničeno. Da krenemo od pre svega od državnih rashoda. Svakog dana pronalazimo u novinama afere, da je neko uzeo ovo ili ono očigledno je da postoji ogroman prostor za smanjivanje javne potrošnje”, kaže on.

Skromnija država, manje olakog trošenja budžetskih para i veća kontrola od strane nezavisnih državnh tela, sasvim sigurno, smatraju ekonomisti, imaće pozitivne efekte na privredu u Srbiji. Jer kada je država jeftinija za privredu ostaje više novca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.