Izvor: B92, 01.Avg.2023, 14:45

Skratili radnu nedelju: Rezultati odlični – zaposleni zadržani

Četvorodnevna radna nedelja je dobra za zdravlje zaposlenih.

Godinu dana nakon pokretanja pilot-programa četvorodnevne radne nedelje u kompanijama u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, beleže se odlični rezultati kako od strane zaposlenih, tako i od rukovodstva komapija koje su učestvovale u projektu.

Novo istraživanje pod nazivom 4 Day Week Global, neprofitne organizacije koja je koordinisala studiju, pratilo je zdravlje, blagostanje i poslovne rezultate >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 41 firme pošto su prošle godine usvojile kraće radno vreme. Izveštaj je otkrio da je godinu dana nakon pokretanja ispitivanja, prosečna radna nedelja zaposlenih pala na manje od 33 sata sa 38 sati, što je korak bliže cilju od 32 sata koji čine radnu nedelju koja se sastoji od četiri osmočasovna dana, piše Bloomberg.

Istraživači dodatno smanjenje broja sati pripisuju kompanijama koje pronalaze više načina da budu efikasne, umesto da se oslanjaju na povećanje intenziteta rada. Ušteda vremena je proizašla iz zakazivanja manjeg broja sastanaka, pojednostavljenja komunikacije i stvaranja više vremena za fokusiranje kako bi se smanjilo ometanje.

Studija sugeriše da koristi od prelaska na četvorodnevnu nedelju mogu da potraju i postanu jače tokom vremena, umesto da nestanu.

"Zabrinutost koju često čujemo je da nema šanse da se održe rezultati naših ispitivanja, jer novina na kraju mora da nestane, ali evo nas godinu dana kasnije sa beneficijama koje samo nastavljaju da rastu", rekao je Dejl Velehan, izvršni director na projektu 4 Day Week Global.

"Ovo je veoma obećavajuće za održivost ovog modela", dodao je.

Rezultati fizičkog i mentalnog zdravlja zaposlenih ostali su stabilni tokom cele godine, dok je ravnoteža između posla i privatnog života nastavila da se poboljšava.

"Ovo sugeriše da pozitivni efekti četvorodnevne nedelje na zadovoljstvo životom mogu biti dublje ugrađeni u opšte blagostanje pojedinaca nego samo u zadovoljstvo poslom", napisala je u izveštaju vodeća istraživačica Džulijet Šor, profesorka na Bostonskom koledžu.

Skraćeni raspored povećao je sposobnost kompanija da zaposle i zadrže osoblje, a skoro trećina zaposlenih koji su rekli da ozbiljno razmišljaju o odlasku sada su rekli da je manje verovatno da će to učiniti.

Kada su upitani koliko bi morali da im plate da bi se vratili na posao pet dana, skoro polovina je rekla da bi im bila potrebna značajna povišica da bi to razmotrili, dok je otprilike jedan od desetoro zaposlenih rekao da nikakav novac ne bi bio dovoljan.

Nijedna od kompanija nije izrazila želju da se vrati na uobičajeni raspored od ponedeljka do petka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.