Škotska staje na kraj ubijanju od alkohola

Izvor: B92, 05.Feb.2024, 18:24

Škotska staje na kraj ubijanju od alkohola

U Škotskoj naime raste minimalna cena alkoholnih pića za čak 30 odsto.

Vlasti u Škotskoj nameravaju da povise minimalnu cenu alkoholnih pića u sklopu mera koje bi trebalo da smanje broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva povezanih s konzumacijom alkohola.

Ministri u Edinburgu bi trebalo da uskoro daju zeleno svetlo za povećanje s 50 na 65 penija po jedinici, a koje bi trebalo da krene od početka maja. Javno zdravstvo Škotske (PHS) je prošle godine saopštilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je projekat uvođenja minimalne cene alkohola, uveden pre šest godina, rezultirao s padom broja smrtnih slučajeva od alkohola za 13.5 odsto.

Međutim, u poslednje tri godine ponovno je došlo do porasta broja umrlih zbog konzumacije alkoholnih pića za 25 odsto, dok je broj onih koji su koristili pomoć pri odvikavanju od alkohola pao za 40 odsto u poslednjoj deceniji.

Prema novoj odluci, minimalna cena standardne boce viskija u Škotskoj porašće sa 14 na 18.20 funti, a votke na 16.90 funti, piše The Guardian, a šrenosi Indeks.

"Više od 20 ljudi nedeljno u Škotskoj umre zbog zloupotrebe alkohola, stoga moramo preduzeti neke korake", rekao je Vili Reni, bivši čelnik škotskih liberalnih demokrata. S njim se ne slaže Dejvid Ričardson, iz sindikata trgovaca alkoholnim pićima: "S ovim merama ćemo kazniti veliku većinu koja odgovorno pije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.