Skoro tri miliona građana SAD prijavilo se za pomoć nezaposlenima

Izvor: VOA, 14.Maj.2020, 15:46

Skoro tri miliona građana SAD prijavilo se za pomoć nezaposlenima

Skoro tri miliona građana Sjedinjenih Država prijavilo se za olakšice za nezaposlene u prvoj nedelji maja, saopštio je američki Sekretarijat za rad. Uprkos tome što je cifra manja od broja građana (3,1 miliona ljudi) koji su za pomoć aplicirali u poslednjoj nedelji aprila – trendovi pokazuju da nezaposlenost u SAD-u raste šestu nedelju zaredom, objavila je agencija Rojters. Imajući u vidu podatke objavljene protekle nedelje (33,5 miliona ljudi) – broj građana SAD-a koji nemaju zaposlenje premašio je 36 miliona. Ekonomski stručnjaci sa kojima je razgovarala ta agencija procenjuju da će broj nezaposlenih u tekućoj nedelji doseći broj od 2,5 miliona – što će biti poznato u izveštaju Sekretarijata za rad koji će ta državna agencija objaviti naredne sedmice. „U poslednjoj smo fazi talasa otpuštanja – na prelazu smo između stanja prirodne katastrofe ka recesiji. Veliki deo američke ekonomije je naprosto izgubljen – nadam se da ćemo uspeti to da prevaziđemo”, rekao je Džoš Rajt jedan od vodećih ekonomista konsaltimg kompanije Rajtsajd iz Njujorka. U Sjedinjenim Državama je tokom aprila izgubljeno 20,5 miliona radnih mesta. Taj ekonomski sunovrat stručnjaci upoređuju sa periodom Velike depresije tridesetih godina prošlog veka. Razlog su striktne mere ograničenja koije su SAD, ali i druge države sveta, primenile kako bi suzbile globalnu pandemiju Kovida 19. Najveći broj radnih mesta izgubljen je tokom meseca aprila – perioda koji deo stručnjaka označava najtežim još od Globalne ekonomske krize u prošloj deceniji. Više od polovine američkih država pokrenulo je inicijative ponovnog pokretanja svojih ekonomija. Međutim, imajući u vidu da kompanije i fabrike ne posluju punim kapacitetom, strahujući od drugog talasa Kovida 19, ekonomski stručnjaci ne predviđaju značajnija poboljšanja na tržištu rada. Deo američkih kompanija tu situaciju kompenzuje odobrenom pomoći, ukupnog iznosa od tri hiljade milijardi dolara, koju koriste za isplatu zarada zaposlenima. Međutim, mnoštvo manjih preduzeća, zbog krize, moralo je da prekine svoj rad – čime je veliki broj od ukupno 21,4 miliona radnika faktički ostavljen na cedilu.  

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U SAD za nedelju dana 2,98 miliona ljudi ostalo bez posla

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Maj.2020

U SAD se za nedelju dana na biro za zapošljavanje prijavilo više od 2,98 miliona ljudi, saopštilo je danas američko Ministarstvo za rad i dodalo da je to znak da pandemija koronavirusa i dalje utiče na nezaposlenost...Prethodne nedelje je ostalo nezaposleno 2,475 miliona ljudi, ali je to ipak pad...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

I DALJE RASTE BROJ NEZAPOSLENIH U AMERICI U jednoj nedelji tri miliona zahteva za naknadu

Izvor: Blic, 15.Maj.2020, 09:55

Gotovo tri miliona Amerikanaca podnelo je u prošle nedelje zahteve za isplatu naknade za nezaposlenost, objavila je američka vlada.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.