Skoro 30 odsto Evropljana ne može da ode na letovanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Avg.2021, 00:04

Skoro 30 odsto Evropljana ne može da ode na letovanje

Oko 28 odsto Evropljana ne može da priušti sebi nedelju dana odmora van mesta prebivališta, a taj broj raste na čak 60 procenata među siromašnim radnicima, pokazuje istraživanje Evropske konfederacije sindikata (CES).

Ti radnici, čiji su prihodi ispod praga siromaštva, odnosno manji od 60 odsto prosečne plate, najlošije prolaze u Grčkoj, gde njih 88,9 odsto ne može da ode na letovanje, navodi se u studiji.

Slede Rumunija sa 86,8 odsto i Hrvatska sa 84,7 odsto, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prenosi SeeBiz.

Na četvrtom mestu je Kipar sa 79,2 odsto, ispred Slovačke sa 76,1 odsto.

Konfederacija ističe da su nejednakosti između najsiromašnijih radnika i onih drugih kada je reč o odmoru porasle u protekloj deceniji u 16 zemalja članica.

Najveće razlike u mogućnosti odlaska na odmor između radnika s prihodima nižim od prosečne plate i ostalih radnika su u Hrvatskoj, Grčkoj, Bugarskoj, Češkoj, Francuskoj i Rumuniji.

Povećanje nejednakosti "pokazuje da korist privrednog rasta u Evropi u protekloj deceniji nije raspoređena ravnomerno", kaže pomoćnica generalnog sekretara CES Ester Linč.

CES se zalaže za poboljšanje predloga evropske direktive koji treba da poveća najniže plate u EU, a o kojem će Evropski parlament raspravljati nakon letnje pauze.

Sindikalna konfederacija se zalaže za uvođenje "praga dostojanstva" koji će garantovati da zakonom definisane minimalne plate ne mogu biti manje od 60 odsto prosečne plaće, odnosno manje od 50 odsto prosečne plate u bilo kojoj zemlji članici.

Trenutno je u 17 zemalja članica EU minimalna zakonom garantovana plata niža od 60 odsto nacionalne prosečne plate, ističe CES.

CES zastupa 45 miliona članova 89 nacionalnih sindikalnih organizacija u 39 evropskih zemalja i 10 evropskih sindikalnih federacija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BEZ ODMORA Skoro 30 odsto Evropljana ne može da priušti letovanje, evo kome je najteže

Izvor: Blic, 03.Avg.2021

Oko 28 odsto Evropljana ne može da priušti sebi nedelju dana odmora van mesta prebivališta, a taj broj raste na čak 60 procenata među siromašnim radnicima, pokazuje istraživanje Evropske konfederacije sindikata (CES).

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.