Skočile potrošačke cene u SAD

Izvor: B92, 10.Avg.2018, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skočile potrošačke cene u SAD

Vašington -- Potrošačke cene u Sjedinjenim Američkim Državama bile su u julu više za 2,9 odsto nego u istom mesecu prošle godine.

Američko Ministarstvo rada je saopštilo da je indeks potrošačkih cena u julu porastao za 0,2 odsto u odnosu na jun, prenosi agencija AP.

Mesečna inflacija je u junu iznosila 0,1 odsto.

Julski rast međugodišnje inflacije od 2,9 odsto jednak je povećanju potrošačkih cena koji je zabeležen u junu na godišnjem nivou, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i to je najviši stopa od februara 2012. godine.

Bazna inflacija, iz koje su isključene volatilne kategorije hrane i energije, porasla je u julu za 0,2 odsto na mesečnom nivou, a na godišnjem nivou je veća za 2,4 procenta.

Na rast potrošačkih cena u julu najviše su uticali viši troškovi stanovanja. Cene goriva, zdravstva i odeće su skliznule naniže, dok je hrana blago poskupela.

Prosečna nedeljna zarada Amerikanaca, prilagođena za inflaciju, pala je za 0,1 posto u proteklih 12 meseci.

Nagli porast cena, kako ocenjuje AP, ne samo da obara prosečan privredni rast, već takođe stvara pritisak na Federalne rezerve da podignu kratkoročne kamatne stope kako bi inflacija ostala blizu cilja centralne banke od 2,0 odsto.

Fed je već dva puta povećao kamate ove godine, a očekuju se još dva povećanja pre početka 2019. godine. Podižući cenu zaduživanja, Fed će verovatno zauzdati inflaciju, ali i ekonomski rast, što će predsedniku Donaldu Trampu otežati postizanje održivog rasta bruto domaćeg proizvoda od 3,0 procenta koji je obećao biračima, zaključuje američka agencija.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Skočile potrošačke cene u SAD

Izvor: Press, 10.Avg.2018

Vašington -- Potrošačke cene u Sjedinjenim Američkim Državama bile su u julu više za 2,9 odsto nego u istom mesecu prošle godine. . . Foto: Thinkstock. . . Američko Ministarstvo rada je saopštilo da je indeks...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.