Skočile cene hrane u svetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2019, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skočile cene hrane u svetu

Cene hrane porasle su u novembru na međunarodnim tržištima na najviši nivo u poslednje dve godine.

Skok cena hrane je rezultat poskupljenja biljnih ulja i mesa, saopštila je agencija Ujedinjenih nacija za hranu (FAO).

FAO-ov indeks cena hrane porastao je u novembru za 2,7 odsto u odnosu na prethodni mesec, na prosečna 177,2 boda, što je najviša vrednost u periodu od više od dve godine.

U odnosu na novembar prošle godine, cene su više za 9,5 odsto, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prenosi zagrebački Index.

U prošlom mesecu najviše su porasle cene biljnih ulja, za 10,4 odsto.

Kako se navodi, glavni "krivac" je skok cena palminog ulja, podstaknut snažnom uvoznom tražnjom, većom potrošnjom u proizvodnji biodizela i očekivanjima mogućeg nedostatka u sledećoj godini.

Znatno su porasle i cene mesa, za 4,6 odsto u odnosu na oktobar, najviše u više od 10 godina.

Najviše su poskupele govedina i ovčetina, takođe zbog snažne uvozne tražnje, posebno iz Kine uoči praznika, kinske Nove godine.

Poskupeo je i šećer, 1,8 odsto, zbog učestalih naznaka da će potrošnja u sledećoj godini nadmašiti proizvodnju, zakočenu pogoršanim uslovima uzgoja u Tajlandu, Indiji, Francuskoj i SAD.

Cene mleka i mlečnih proizvoda bile su gotovo nepromenjene u odnosu na oktobar, zbog sezonski manje proizvodnje mleka u Evropi i stabilne globalne tražnje.

Pale su samo cene žitarica, za 1,2 odsto, u uslovima žestoke konkurencije vodećih proizvođača i izvoznika pšenice.

FAO je u odvojenom izveštaju o ponudi i tražnji na tržištima žitarica povisio procenu ovogodišnje proizvodnje žitarica na rekordnih 2,714 milijardi tona, što je povećanje od 2,1 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Procena je povećana zbog neočekivano dobrog roda žitarica koje se koriste u prehrani ljudi i životinja, poput kukuruza, u Kini, Ruskoj Federaciji i Ukrajini.

U FAO procenjuju da će u svetu ove godine biti proizvedeno 1,433 milijarde tona.

Zbog podignute procene za Evropsku uniju, povišena je i procena ovogodišnje proizvodnje pšenice, na 766,4 miliona tona, što je povećanje za 4,8 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Globalna trgovina žitaricama trebalo bi da poraste za 1,1 odsto u odnosu na prethodnu sezonu, na 416 miliona tona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.