Sklopivi dron lakši od 1,3 kilograma: Potpisan ugovor – biće uloženo 20 miliona dolara

Izvor: B92, 15.Feb.2022, 12:35

Sklopivi dron lakši od 1,3 kilograma: Potpisan ugovor – biće uloženo 20 miliona dolara

Američka vojska je sa kompanijom Skajdio iz Kalifornije potpisala ugovor vredan 20 miliona dolara, a reč je o proizvodnji sklopivih dronova.

Cilj američke vojske je da se distancira od stranih i komercijalno dostupnih dronova, tako da će Skajdio sada proizvoditi svoje X2D dronove za vojni program SSR (Short Range Reconnaissance).

Američka vojska će opremiti vojnike dronovima koji se brzo stavljaju u akciju te se koriste za izviđanje i nadzor kratkog dometa. Vojni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << SSR program razmatra upotrebu malih dronova već neko vreme, a dosad je 30 kompanija priložilo svoje predloge. Rigoroznim testiranjem je lista skraćena na pet kompanija, a pobednik je pomenuti Skajdio, prenosi Klix.

Prema traženim specifikacijama, dronovi moraju moći da u vazduhu provedu 30 minuta, njihov domet ne sme biti manji od tri kilometra, a moraju izdržati vetar brzine do 28 km/h. S obzirom na to da se radi o zadacima izviđanja, dron treba podržavati i mapiranje te mogućnost geotagovanja fotografija.

Turski dron uspešno neutralisao ruski PVO VIDEO

X2D dron poseduje dvobojne optičke termalne senzore koji mogu snimati 4K video-snimke, a opremljeni su i tehnologijom za noćni let baziranom na GPS-u. Let u trajanju od 35 minuta podrazumeva maksimalnu brzinu od 40 km/h, kao i AI mogućnosti poput izbegavanja prepreka i otkrivanja subjekata.

Dron je lakši od 1,3 kilograma, te se može sklopiti kako bi se smanjile njegove dimenzije na polovinu njegove veličine u letu. Sklopljeni dron se može rasklopiti i podići u vazduh za 75 sekundi. Kontroler je težak nekoliko stotina grama manje od drona i poseduje ekran koji može prenositi video-snimak rezolucije 720 p dok "komunicira" s dronom udaljenim do 6 kilometara.

Šta sve može "verni sledbenik" Ohotnik? VIDEO

Prednost ove firme je činjenica da se dizajniranje, proizvodnja i podrška obavljaju sa američkog tla. Američka vojska je 2017. godine zabranila upotrebu komercijalnih dronova kompanije DJI zbog bezbednosnih rizika, a prošle godine su zabranjeni svi dronovi i podsistemi drugih zemalja.

Američka vojska je i u junu 2020. godine naručila "džepne dronove" teške 33 grama, koji mogu da lete do 25 minuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.