Skladišta gasa u Nemačkoj već na 84 odsto

Izvor: B92, 20.Jul.2023, 16:28

Skladišta gasa u Nemačkoj već na 84 odsto

Nemačka skladišta gasa su znatno pre polovine leta na više od četiri petine kapaciteta.

Verovatno će znatno pre zakonskog roka biti potpuno puna, procenili su eksperti u sredu.

Prema podacima evropskog udruženja operatera skladišta gasa GIE, popunjenost rezervoara u Nemačkoj je u utorak ujutro bila 84,48 odsto.

Prošle godine skladišta su na tom stanju bili tek 2. septembra, a ove godine u septembru verovatno će biti popunjena.

"Ako se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << skladištenje nastavi sadašnjim tempom, popunjenost od 95 odsto je dostižna u avgustu, a potpuna u narednom mesecu", rekao je za DPA direktor Inicijative za skladištenje energenata (INES) Sebastijan Bleške.

Nemačka vlada je prošle godine zbog gasne krize uredbom naredila da skladišta gasa 1. septembra moraju biti na 75 odsto kapaciteta, 1. oktobra na 85 i 1. novembra na 95 odsto.

U skladištima ove godine najmanje gasa bilo je 17. marta, 63,58 odsto. Godinu dana ranije, 17. marta 2022. skladišta su bila na svega 24,56 odsto.

Savezna agencija za mrežne sisteme navodi da Nemačka sada gas uvozi gasovodima iz Norveške, Belgije i Holandije. Povrh toga, preko novih terminala na obali Severnog mora iz tankera preuzima i tečni gas.

Rusija, do prošle godine glavni snabdevač Nemačke gasom, potpuno je prekinula već redukovanu isporuku 30. avgusta prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.