Skandal veka: Pronašli saučesnike pa podigli cene za 1000%

Izvor: B92, 24.Jul.2023, 07:08

Skandal veka: Pronašli saučesnike pa podigli cene za 1000%

Francusko-italijanski vlasnik marki naočala Ray-Ban i Oakley tužen je zbog navodnog spletkarenja s konkurencijom kako bi podigao cene za čak 1000%.

EssilorLukottica SA sa sedištem u Parizu, najveća svetska kompanija za naočare, "je podstrekač i glavni sprovodilac" šeme nameštanja cena na američkom tržištu, sklapajući nezakonite ugovore sa Frames for America Inc. i For Eies Optical Co., između ostalih.

Ovo se tvrdi prema kolektivnoj tužbi potrošača protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tržišnog takmičenja podnesenoj u petak saveznom sudu u San Franciscu, piše Bloomberg.

Kompanija nije komentarisala tužbu

U tužbi se takođe navodi da je EssilorLukottica filijala EieMed Vision Benefits sklopila antikonkurentne ugovore sa hiljadama provajdera nege očiju kako bi "navela milione potrošača da kupuju preskupe naočare konglomerata".

Potrošači navode da je nezakoniti dosluh prikriven sporazumom između kompanija da ne objavljuju uslove svojih ugovora.

EssilorLukottica nije komentarisala tužbu.

Oko 20 drugih proizvođača luksuznih naočara takođe se navodi kao tuženi u tužbi. Slučaj je poznat kao Fathmath protiv EssilorLukottica S.A., 23-cv-3626, Okružni sud SAD, Severni okrug Kalifornije (San Francisko).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.