Skandal u Britiš petroleumu

Izvor: Politika, 04.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skandal u "Britiš petroleumu"

Lord Braun, moćni direktor, skupo platio četvorogodišnju vezu sa daleko mlađim muškarcem

Izvršni direktor "Britiš petroleuma" (BP) lord Džon Braun (59) iznenada je ove sedmice podneo ostavku nakon što ga je londonski sud uhvatio da laže o pikantnoj četvorogodišnjoj homoseksualnoj vezi sa Džefom Ševalijeom (27), kompjuterskim operaterom iz Toronta.

Vitez britanske monarhije i dugogodišnji bliski prijatelj premijera Tonija Blera, Džon Braun je ovih dana >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << skupo platio gnev ostavljenog ljubavnika i doveo u pitanje ugled velike korporacije. Dramatični završetak karijere ovog biznismena i aristokrate, koji je za 11 godina upravljanja BP-om osrednju firmu preobratio u svetskog petroigrača, počeo je krajem prošle godine, kada se vremešni lord zasitio mladog Kanađanina, objavio kraj veze i otputovao na Barbados. Iako je obećao da će Ševalijea pomagati "neko vreme" i posle raskida, Braun je prestao da mu se javlja. Gnevni Ševalije, ostavljen bez izdašne apanaže, odlučio je da britanskoj žutoj štampi "ispriča sve".

Luksuzna putovanja privatnim avionima, intimne večere učetvoro sa Piterom Mendelsonom, evropskim komesarom za trgovinu, i njegovim ljubavnikom "Renaldom", druženja sa premijerom Blerom, gostovanja u jednoj severnoafričkoj državi bogatoj naftom, opuštanje u Braunovom novom stanu u Veneciji, poverljivi razgovori o kineskim tekstilnim kvotama i razvojnim planovima "Britiš petroleuma"... samo su deo ljubavničkog života koji su, po Ševalijeovim tvrdnjama, delili on i Braun. Na vest da bi lascivni detalji koji kompromituju i BP, mogli izaći u javnost, lord je bivšeg ljubavnika odmah u januaru ocrnio pred londonskim sudom, tvrdeći da je Ševalije nestabilan karakter, odan porocima posebno piću i drogama, kome se zato i ne može verovati.

Navode moćnog biznismena o bivšem dečku, međutim, sud nije uzeo zdravo za gotovo. Pozvao je i Ševalijea da svedoči, a lekari su utvrdili da je momak ne samo neporočan, nego i zdrav kao dren.

Na pitanje kako je Braun upoznao Ševalijea, prvi čovek BP je načinio fatalnu grešku: slagao je da je Kanađanina slučajno upoznao dok je džogirao u jednom londonskom parku. Poznavaoci prilika u svetu britanskih homoseksualaca dostavili su sudu dokaze da su Braun i Ševalije upareni na sasvim drugi način: ostrvska štampa pominje naime usluge jedne poznate agencije za "mušku poslovnu pratnju".

Pritešnjen dokazima, lord Braun je priznao da je slagao "detalje oko upoznavanja", izvinio se i javno priznao četvorogodišnju homoseksualnu vezu! Uhvaćen u laži, on je, međutim, ugrozio i dva velika sudska spora protiv BP: oko nesreće u Teksasu i nezgode na Aljasci.

"Koliko se može verovati čoveku tako visokog društvenog položaja koji je spreman da govori neistinu pod sudskom zakletvom?", upitao je sudija Idi, i dozvolio objavljivanje Ševalijeove priče.

Lord Braun je smesta podneo ostavku. Naglim odlaskom lišio se ranije dogovorene otpremnine od oko 15 miliona funti.

Akcije BP-a su na berzi već izgubile deo vrednosti. Da zaustavi štetu, BP je odmah postavio novog izvršnog direktora.

Ostaje škakljivo pitanje: Šta Džek Ševalije još ima da kaže o četiri godine života bivšeg prvog čoveka "Britiš petroleuma?"

Tanja Vujić

[objavljeno: 04.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.