Skandal s porezima šokirao državu: Iscurile poverljive informacije

Izvor: B92, 28.Jun.2023, 11:10

Skandal s porezima šokirao državu: Iscurile poverljive informacije

Računovodstveni gigant PwC Australia najavio je prodaju dela poslovanja s državom za jedan australijski dolar (oko 60 centi).

Odluka je doneta zbog upletenosti u skandal s poverljivim poreznim planovima australijske vlade, preneli su britanski mediji.

U januaru je otkriveno da je bivši partner australijskog ogranka PwC-a, koji je savetovao australijsku vladu, podelio nacrte zakona o izbegavanju poreza na dobit s kolegama, a oni su ih koristili u prezentacijma potencijalnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << klijentima, navodi BBC.

Poverljive informacije su "curile" iz kompanije između 2014. i 2017. godine.

U australijskom PwC-u tvrdili su da poverljive informacije nisu korišćene kako bi se klijentima pomoglo da plate manje poreza.

Međutim, političari i zvaničnici zatražili su da se državnim telima zabrani poslovanje s kompanijom dok ne ponudi zadovoljavajući odgovor na skandal.

Australijski ministar finansija Džim Čalmers nazvao je otkrića "šokantnom povredom poverenja".

PwC Australia nedavno je objavila da je identifikovala 76 sadašnjih i bivših partnera povezanih sa skandalom i predala njihova imena australijskim vlastima.

Vršiteljka dužnosti izvršne direktorke Kristin Stabins rekla je početkom nedelje u parlamentarnoj istrazi da će se radnici za koje se utvrdi da su postupali neprimereno suočiti s "teškim" posledicama.

"Nismo ispunili standarde koje smo sebi postavili kao organizacija i izvinjavam se u ime naše kompanije", rekla je.

Kompanija je najavila imenovanje novog izvršnog direktora i poručila da će prodati poslovanje s telima savezne i državne uprave u Australiji finansijskoj kompaniji Allegro Funds za jedan australijski dolar.

Prodaja će omogućiti stvaranje dve nezavisne kompanije, uz kontinuirano pružanje ključnih usluga klijentima u državnom sektoru, poručili su iz PwC Australije.

Poslovanje australijskog ogranka PwC-a s državom broji oko 1.750 radnika i zaslužno je za oko petinu njegovog godišnjeg prihoda.

Za tekuću finansijsku godinu vlada je s PwC-om sklopila ugovore u vrednosti od 255 miliona australijskih dolara, prema službenim podacima, prenosi Jutarnji list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.