Skandal najvećih: Dogovorili cene, surovo su kažnjeni

Izvor: B92, 10.Dec.2018, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skandal najvećih: Dogovorili cene, surovo su kažnjeni

Francuska -- Francuska Agencija za zaštitu konkurencije kaznila je s 189 miliona evra šest velikih proizvođača bele tehnike zbog dogovaranja cena na francuskom tržištu.

Reč je o Virpulu, Kendiju, Elektroluksu, Indesitu, Eberhart Freresu i BSH grupi u čijem vlasništvu su, između ostalih, i brendovi Boš i Simens.

"Šest proizvođača imalo je međusobna savetovanja na tajnim sastancima između januara 2007. i maja 2008. godine o preporučenim maloprodajnim cenama", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navodi se u rešenju Agencije za zaštitu konkurencije.

Kažnjeni proizvođači drže oko 70 odsto francuskog tržišta frižidera i mašina za pranje veša, piše Novac.hr.

Agencija otkriva i da su kompanije sarađivale u istrazi ne poričući postojanje dogovora o cenama i na taj način smanjile moguće kazne.

Najveću kaznu platiće američki Virpul, čak 56 miliona evra, švedski Elektroluks 48 miliona evra, Indesit, francuska kompanija koja je tokom istrage prešla u većinsko vlasništvo Virpula, platiće 46 miliona evra kazne, a BSH 23 miliona evra.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Napravili KARTEL, pa popili MILIONSKE kazne! NAJVEĆI proizvođači bele tehnike PROVALjENI

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Dec.2018

Francuska Agencija za zaštitu konkurencije kaznila je s 189 miliona evra šest velikih proizvođača bele tehnike zbog dogovaranja cena na francuskom tržištu..Reč je o Virpulu, Kendiju, Elektroluksu, Indesitu, Eberhart Freresu i BSH grupi u čijem vlasništvu su, između ostalih, i brendovi Boš...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.