Skandal američkog giganta: Cure strašni detalji

Izvor: B92, 24.Feb.2024, 16:29

Skandal američkog giganta: Cure strašni detalji

Kompanija je već priznala da je imala problem, zbog čega je angažovala spoljnog stručnjaka za ljudska prava.

Kompanija Amazon isplatiće 1,9 miliona dolara 700 stranih radnika zaposlenih u skladištima u Saudijskoj Arabiji u okviru nagodbe zbog kršenja ljudskih prava i teške zloupotrebe radne snage, koja je tamo svakodnevno radila u zastrašujućim uslovima.

Amazon je još pre u svom blogu priznao da je angažovao stručnjaka za ljudska prava kako bi se istražilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << šta se tačno u skladištima događalo, a ta spoljna organizacija je zaključila da kompanija krši brojne standarde, uključujući ispodprosečne životne uslove, brojne nepravilnosti u smislu ugovora o radu i isplate plata, kao i neblagovremeno postupanje u vezi s brojnim prigovorima radnika, piše CNBC, prenosi Jutarnji list.

Priča je u dospela u žižu javnosti još prošlog septembra, kada je Amnesty International izneo svoja otkrića o kršenju prava radnika zaposlenih u skladištima kompanije u toj regiji, uz zaključak da su mnogi od njih žrtve trgovine ljudima, s posebnim naglaskom na tome da je Amazon bio svestan rizika da će njihovi radnici u tom delu sveta biti izrabljivani.

O tome su izveštavali i lokalni novinarski istraživački timovi, razotkrivši da su radnici bili prisiljeni da plaćaju i po 2.040 dolara kako bi dobili posao, zbog čega su mnogi od njih, većinom iz Nepala, morali da uzimaju pozajmice, a živeli su u neprikladnim prostorijama punim stenica, neretko i bez pitke vode i osnovnih životnih higijenskih uslova.

Iako se brojka od 1,9 miliona dolara čini visokom, kad se podeli na 700 radnika, svaki bi trebao da dobije oko 2.700 dolara, što i nije tako velik iznos. Istovremeno, Amazon je samo prošle godine imao prihod 576 milijardi dolara, odnosno 1,5 milijardi dnevno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.