Sitno se odbrojava do berbe – a cena još uvek nepoznata

Izvor: B92, 14.Jun.2023, 12:14

Sitno se odbrojava do berbe – a cena još uvek nepoznata

Sitno se odbrojava do ovogodišnje sezone berbe malina.

Osim što imaju problem kako naći radnike, malinari će zbog loših vremenskih uslova koji nisu pogodovali ovom voću obrati i 30 odsto roda manje, a i kvalitet plodova je doveden u pitanje. Ono što željno, ali i sa zebnjom, iščekuju jeste ovogodišnja cena crvenog zlata, piše RINA.

Asocijacija malinara Srbije imala je sastanak sa ministarkom poljoprivrede na kom su razgovarali o ceni ovogodišnjeg roda i prilazima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do malinjaka koji su uništeni u nevremenu.

"Pitali smo da li je moguće da neko izađe sa cenom od 200 dinara za rod 2023. godine. Ako se uzmu u obzir uslovi obrade u prošloj godini i uporedimo sa proizvodnjom u ovoj, imamo skuplju i težu proizvodnju za 30 posto zbog poskupljenja repromaterijala i energenata. Ono što je realno i za nas i za otkupljivače je cena od tri evra sa tendencijom rasta zbog situacije u kojoj se nalazimo", rekao je za Rinu Dobrivoje Radović, predsednik Asocojacije malinara Srbije.

Zbog lagerovanja velikih količina maline od prošle godine, hladnjačari su došli u veliki problem, a Ministarstvo poljoprivrede pomoglo je velike i male hladnjače kroz reprogram moratorijum, odobrenje sredstava od 300 dinara po kilogramu za rod iz 2022. uz uslove šest meseci grejs perioda i šest meseci rok vraćanja uz garanciju neprodate robe.

"Ono što smo mi iz Asocijacije malinara tražili, ministarka je rekla da će pomoći i pomognuto je sa 300 dinara za prošlogodišnji rod raznovrsnim benefitima, sa manjim procentom proizvodnje od prošle godine zbog vremenskih nepogoda", dodaje Radović.

Resorno ministarstvo raspisalo je i hitan nalog da se svi nekategorisani putni pravci do malinjaka urede kako bi proizvođači mogli što pre da uđu u svoje malinjake, gde bi mogli da primene svoje agrotehničke mere i da obave berbu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.