Izvor: Politika, 12.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Siti banka stiže u Beograd

Novo predstavništvo ponudiće usluge korporativnog i investicionog bankarstva

Srbija je jedno od ključnih tržišta za Siti grupu u južnoj i centralnoj Evropi zahvaljujući svojim razvojnim mogućnostima, geopolitičkom položaju, pozitivnom smeru i brzini razvoja. Verujemo da ćemo kroz finansijske usluge, koje će pomoći razvoj poslovanja naših klijenata, doprineti da se u Srbiji ubrza razvoj privrede i poboljša kvalitet života.
Ovo je juče istakao Vilijam Mils, predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Siti grupe za korporativno i investiciono bankarstvo za Evropu, Bliski istok i Afriku, na konferenciji za novinare na kojoj je najavljeno otvaranje predstavništva u Srbiji početkom 2007. godine.

Američka Siti banka otvoriće u Beogradu predstavništvo za korporativno i investiciono bankarstvo. Mils je istakao da Siti grupa ima dugoročne planove na našem tržištu, ali da trenutno ne pregovara o kupovini bilo koje banke.

– Do sada nismo imali nikakvih razgovora o kupovini neke banke u Srbiji, ali to ne isključuje da se u budućnosti to neće desiti. Siti grupa nikada ne otvara banku pre nego što već nije prisutna u nekoj zemlji preko svoje kancelarije – ogovorio je Mils na naše pitanje.

Uz napomenu da Siti banka uvek postepeno ulazi na novo tržište, on je dodao da će nekoliko godina poslovati preko predstavništva i posmatrati razvoj tržišta, a nakon toga odlučivati o proširenju poslovanja. Prema njegovim rečima, u početku će se prvenstveno baviti savetovanjem preduzeća iz oblasti telekomunikacija, naftne i farmaceutske industrije, kao i pružanjem pomoći prilikom ugovaranja kredita i upravljanja novcem.

Siti banka ima već iskustava u poslovanju sa Srbijom jer, kako je rekao Mils, već više od decenije ovde ia svoje klijente. Otvaranje predstavništva u našoj zemlji, Siti banka vidi kao izuzetnu priliku za razvoj privatnih preduzeća, privredni rast, ali i za druge bankarske usluge.

Mils je ocenio da dolazak Siti banke u Srbiju predstavlja potvrdu sigurnosti tržišta, navodeći da to može posredno da utiče na smanjenje kamatnih stopa ukoliko je rizik poslovanja na tržištu značajan faktor u njihovom formiranju.

Otvaranje predstavništva Siti banke u Srbiji biće prvo širenje te banke posle četvorogodišnje pauze. Mils je ocenio da je odluka o dolasku na naše tržište doneta na osnovu konstantnog razvoja privrede, kao i sigurnosti finansijskog tržišta.

Tibor Pandi, direktor Siti grupe za južnu i centralnu Evropu, izrazio je uverenje da će se Srbija razviti u značajan ekonomski i finansijski centar na Balkanu i imati lidersku ulogu u razvoju regiona.

Siti grupa je vodeća svetska kompanija u pružanju finansijskih usluga koja posluje u više od 100 država i ima više od 200 miliona klijenata.

-----------------------------------------------------------

Aranžman sa Telekomom

Na pitanje – da li je ta kompanija, to jest "Siti banka", učestvovala u davanju kredita "Telekomu Srbije" za kupovinu "Telekoma Srpske" – Mils je kazao da "nije u situaciji da na to pitanje odgovori i da bi bilo nekorektno da odlučuje kada će to biti objavljeno".

Mils je ipak rekao da su telekomunikacije oblast u kojoj banka koncentriše poslovanje u čitavom svetu.

B. Dumić

[objavljeno: 12.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.